ЕС затваря въздушното си пространство за Русия, налага санкции на Беларус, и праща оръжия в Украйна

Върховният представител на ЕС Урсула фон дер Лайен обяви безпрецедентни нови санкции срещу Русия.

За първи път в историята Европейският съюз ще финансира закупуването и доставката на оръжия и друго оборудване за страна, която е обект на нападение. ЕС ще засили още повече санкциите срещу Кремъл и „неговия сътрудник” Беларус", каза още Фон дер Лайен.

"Европейският съюз затваря въздушното си пространство за всички самолети на руски авиокомпании, включително и частните самолети на олигарсите.

ЕС ще спре руската медийна машина, която няма да може да разпространява лъжи и оправдания на войната на Путин. Ние разработваме средства, за да забраним токсичната и вредна дезинформация в Европа.

На трето място, ние ще се насочим и към другия агресор - режима на Лукашенко, който е съучастник в злостната атака срещу Украйна. Ще му наложим санкции и рестриктивни мерки срещу най-важните сектори: това ще спре износа на дървен материал, тютюни, и др. Ще разширим експортните ограничения върху Беларус. По този начин ще избегнем заобикалянето на мерките ни срещу Русия.

Ще санкционираме всички, които подпомагат военните усилия на Русия.

Това е част от пакета, който вчера представихме с нашите международни партньори. В него важни руски банки ще бъдат изключени от SWIFT, ще бъдат замразени всички авоари на Русия. Продължаваме тесни контакти с нашите приятели от ЕС.

Ръководството на президента Зеленски, неговата смелост, и жизнеспособността и жилавостта на украинския народ, са вдъхновение за нас. Ще приветстваме украинците, които ще избягат оттам, и ще им окажем топло сътрудничество. Ще мобилизираме всякакво усилие, последното си евро дори, за да се погрижим за тези бежанци. Ще направим това с пълна солидарност", каза още Фон дер Лайен.

От своя страна заместник-председателят на ЕК Жозеп Борел посочи, че наблюдаваме напълно разгърната война срещу суверенна Украйна и нейния народ, в която все по-голяма цел става цивилна инфраструктура.

„Войната на Путин не е само срещу Украйна. Трябва да разберем влиянието на ситуацията върху световната сигурност“, посочи той, като подчерта заповедта на руския президент да се постави в режим на готовност ядреното оръжие.

Утре ЕК ще разгледа и въпроса за ускореното свързване на украинската енергийна мрежа към европейската, съобщава Униан. "Европейската комисия ще заседава утре извънредно. На дневен ред: енергийна сигурност за Украйна и ЕС, синхронизиране на Украйна с европейската мрежа и санкции", коментирала е еврокомисарят по енергийните въпроси Кадри Симсон. /БГНЕС

Категории: