ЕС завежда дело в СТО срещу Китай заради Литва

Европейският съюз ще подаде днес жалба в Световната търговска организация (СТО) срещу Китай заради икономическия натиск, който Пекин оказва на Вилнюс и на износители от други държави от ЕС. Това съобщи агенция „Блумбърг“, позовавайки се на заместник-председателя на Европейската комисия Валдис Домбровскис.

„Тези мерки за натиск са заплаха за единния пазар, тъй като засягат търговията в самия ЕС и веригата за доставки в ЕС, а освен това оказват негативно влияние върху промишлеността на Евросъюза“, отбеляза Домбровскис пред агенцията.

Натискът от страна на Китай се отразява върху износа и на други държави от Европейския съюз. „В известен смисъл Китай оказва влияние върху транснационални компании, за да се откажат те от използването на литовски компоненти в своето производство. В противен случай рискуват да се сблъскат с ограничения при вноса. Ясно е, че подобни методи на Китай нарушават правилата на СТО“, подчерта еврокомисарят.

Европейският съюз разработва специален механизъм срещу икономическия натиск, който би позволил да се предприемат контрамерки при подобни ситуации.

„Ние призоваваме държавите-членки на ЕС и Европейския парламент да ускорят работата си по механизма за противодействие при натиск. Това ще ни даде възможност да реагираме бързо и ефективно, когато се сблъскаме с подобно нещо“, заяви Домбровскис.

Рязкото влошаване на отношенията между Пекин и Вилнюс беше предизвикано от откритото на 18 ноември 2021 г. в Литва представителство на Тайван. Китай отзова своя посланик от Вилнюс и предложи на Литва да направи същото. На 21 ноември правителството на Китай реши да свали нивото на дипломатическо присъствие в Литва на временно управляващ.

Пекин задейства и икономическите лостове: спря товарните железопътни превози през Литва, намали кредитния лимит за работещите на китайския пазар литовски предприятия, прекрати издаването на разрешения за износ на хранителни продукти. В началото на декември Китай заличи Литва в базата данни на митническата си система. В резултат на това литовските износители бяха поставени пред невъзможност да оформят законно доставените в Китай стоки. Пекин предупреди международните компании, че не е желателно да доставят в Китай продукция, произведена с участието на литовски компании. /БГНЕС