Ескалация в Казахстан: Убити полицаи, подпалени сгради, разбити оръжейни складове

Служители на правоохранителните органи са били убити при сблъсъците в Казахстан, съобщи президентът на републиката в обръщение към нацията по повод ескалацията на напрежението между протестиращи и полиция.

Казахският президент Касим-Жомарт Токаев обяви, че от днес ще оглави Съвета за сигурност на страната. Държавният глава обяви това решение във второто си обръщение към нацията в рамките на ден на фона на широко разпространените вълнения в страната. Фрагменти от речта бяха цитирани от informburo.kz.

Преди това първият президент на Казахстан, Нурсултан Назарбаев, беше пожизнен председател на Съвета за сигурност.

На фона на протестите Токаев обеща да излезе с нов пакет предложения в близко бъдеще.

Президентът на Казахстан заяви, че от днес властите ще действат възможно най-строго срещу нарушителите на реда по улиците на страната, съобщавайки, че има и множество ранени сред правоохранителите.

"От днес възнамеряваме да действаме възможно най-строго срещу нарушителите", каза той.

Казахстанските власти получават многобройни молби от граждани за защита на живота им, каза още Токаев.

По време на речта му стана ясно, че резиденцията на казахстанския президент в Алмати, както и кметството, където продължават протестите, са обхванати от огън.

Кореспондент на ТАСС съобщава от мястото на събитието, че въпреки въведеното снощи извънредно положение, там остават доста голям брой протестиращи.

Има пожар в сградата на резиденцията, както и в кметството, което е обхванато от пламъци от приземния до последния етаж. В района на кметството се наблюдават сблъсъци с полицията. Органите на реда използват зашеметяващи гранати. Яростна стрелба се чува и пред президентската резиденция.

Извършено е и нападение в оръжейния магазин „Korgan Centre“, разположен в Аламати, където се наблюдават размириците. Според информация, публикувана на страницата на магазина в Instagram, нападателите "изнасят всичко и се опитват да разбият оръжейните складове". Магазинът уточнява, че не е успял да се свърже сполицията, а служителите по сигурността "веднага са избягали".

Медиите съобщават, че протестиращи в Казахстан нападат и други магазини за оръжие.

Протестиращите в бившата столица на Казахстан Алмати отнеха огнестрелно оръжие, щитове и палки от полицаите, припомня БГНЕС. В центъра на града са се събрали няколко хиляди души, които носят в ръце метални прътове, а други огнестрелно оръжие.

В града не работят мобилните комуникации, интернет и телевизията.

В резултат на безредиците в Алмати са пребити над 500 цивилни граждани, между които 130 жени и възрастни хора.

От полицейското управление на града съобщават, че се предприемат допълнителни мерки срещу нови атаки на екстремисти и радикали. Силите на реда призовавах хората, излезли на улицата, да се разотидат.

При безредиците са подпалени 120 автомобила, включително 33 на спешна помощ и пожарната. Нанесени са щети на 120 магазина и търговски обекти, на 180 заведения за обществено хранене и на около 100 офиса. Комендантът на Алмати призова гражданите да останат по домовете си и да не се поддават на паника и провокации.

Протестиращи нахлуха в офисите на няколко медии в града.

От ОССЕ призоваха да деескалация на напрежението и започване на диалог, тъй като насилието не е правилният начин за разрешаване на проблемите.

Германският кабинет заяви, че следи отблизо събитията в Казахстан и призовава за диалог между властите и протестиращите. Говорителят на германското външно министерство Кристофър Бургер заяви това в Берлин.

"Следим отблизо развитието на ситуацията чрез посолството и консулството, поддържаме тесен контакт с нашите европейски партньори", каза той. „От наша гледна точка е много важно ситуацията да се успокои. Контактът между ръководството на страната и представителите на протестиращите е стъпка в тази посока", каза той.

Русия също по-рано призова за "диалог" в бившата съветска република.

"Следим отблизо събитията в братската съседна страна", се казва в изявление на руското външно министерство, цитирано от „А Нюз“. "Подкрепяме мирното решаване на всички проблеми в контекста на правната и конституционната рамка и чрез диалог, а не чрез улични безредици и нарушаване на законите. Надяваме се на възможно най-скорошно нормализиране на ситуацията в страната, с която Русия е свързана чрез стратегическо партньорство и братски съюз."

Казахстан е от решаващо значение за Русия като икономически партньор, а президентът-основател Нурсултан Назарбаев е близък съюзник на руския президент Владимир Путин.

Протестите в Казахстан започнаха на 2 януари в градовете Жанаозен и Актау, Мангистауска област, в югозападната част на страната, където жителите протестираха срещу високите цени на горивата. Два дни по-късно избухнаха безредици в Алмати (югоизток), където полицията използва зашеметяващи гранати, за да разпръсне тълпата, и в други градове, по-специално в Атирау, Актобе (запад), Уралск (северозапад), Тараз, Шимкент и Кизилорд (юг), Караганда (североизток) и дори в Нур Султан. Президентът Касим-Жомарт Токаев въведе двуседмично извънредно положение в областите Мангистау и Алмати, както и в Алмати и Нур Султан. На 5 януари държавният глава разпусна правителството. Членовете му продължават да изпълняват функциите си до одобряването на нов кабинет. Забранява се продажбата на оръжия, боеприпаси, взривни вещества, специални средства и токсични вещества. Въвежда се специален режим за продажба на медикаменти, наркотични и психотропни вещества, прекурсори, етилов спирт и алкохолни напитки.

Временно ще бъдат иззети оръжията, боеприпаси и токсични вещества от физическите лица, а от юридическите заедно с оръжията, боеприпасите и токсичните вещества временно ще бъдат иззети бойното и учебното военно оборудване, взривни и радиоактивни вещества. Отменени са и службите в навечерието на Коледа поради провокации срещу православни храмове от страна на протестиращи.

„Събирането за Коледа в Казахстан вече е опасно за живота и здравето“, каза представител на Митрополитската област на Руската православна църква. Демонстрациите са най-голямата заплаха досега за режима, установен от Назарбаев, който се оттегли през 2019 г. и постави на президентския пост лоялния Касим-Жомарт Токаев. /БГНЕС