Ескобар: Действията на властта в Сърбия и влиянието на Русия и Китай основни тревоги на САЩ за Балканите

Страните от Западните Балкани споделят стратегическата цел за по-дълбока интеграция със Запада, а районът е във фокуса на постоянен ангажимент, инвестиции и подкрепа на САЩ. Това заяви Габриел Ескобар, пратеник на американската администрация за Западните Балкани, обръщайки се към комисията по външни отношения на Сената на САЩ.

В презентацията си, представена от "Гласът на Америка", дипломатът обърна специално внимание на притесненията относно предстоящите избори в Сърбия, вземайки предвид контрола на медиите от властта и отношението към опозицията и обществото; значението на евроинтеграцията за страните от региона, сред които Северна Македония и Албания; и дестабилизиращото влияние на Русия и Китай във връзка с газа, икономическата експанзия и подкрепата за етнонационализма.

Според него през последните три десетилетия районът е във фокуса на постоянен ангажимент, инвестиции и двустранна подкрепа на САЩ. Пред комисията по външни отношения на Сената на САЩ Ескобар каза, че резултатите от подобен ангажимент са ясни.

„Страните от бивша Югославия сега са сред четирите съюзника в НАТО, като две страни са членки на ЕС. Сред страните от Западните Балкани всички или споделят стратегическата цел за по-дълбока интеграция със Запада като стремящи се към ЕС членство, или са членове на ЕС", каза Ескобар пред членовете на подкомисията за Европа и регионално сътрудничество в областта на сигурността.

По време на дискусия с американския сенатор Боб Менендес, Ескобар каза, че създаването на Съюза на сръбските общини в Косово, договорено от Белград и Прищина през 2013 г., няма да допринесе за дестабилизирането на Косово.

"Подкрепяме създаването на Съюза на сръбските общини по редица причини. Първата е, че вече е постигнато споразумение. Въпреки факта, че Конституционният съд постанови, че някои части не са напълно хармонизирани - никъде съюзът не се сочи за противоконституционен. Ние не искаме това да бъде нещо като Република Сръбска, като помолихме властите на Косово да разгледат модели, които според тях биха могли да бъдат съвместими и да не подриват ничий суверенитет или функционалност" , отговори Ескобар и добави, че лично той вярва, че създаването на Съюза на сръбските общини ще укрепи суверенитета на Косово.

Според Ескобар целта на диалога е да обърне всичко в посока Косово. С краен резултат взаимно признаване и нормализиране на отношенията между двете страни.

"Диалогът е механизъм, който се оказа ефективен при разрешаване на различията между двете страни. Съвсем наскоро и относно регистрационните табели миналия септември - в преговори, постигнати чрез Европейския съюз. С нашата подкрепа – а подкрепата ни за Косово е решителна – искаме да сме сигурни, че чрез диалог ще преодолеем всички трудни предизвикателства. За да постигнем общо европейско бъдеще", каза той.

САЩ подкрепят и членството на Косово в международни организации и ще продължат да подкрепят усилията на новия американски посланик да постигне това, каза още Ескобар.

Специално внимание дипломатът обърна на предстоящите избори в Сърбия и съобщенията за липса на легитимност и средства, използвани от властите, които им дават предимство пред останалите участници.

"Това е нещо, за което открито изразяваме загриженост и обсъждаме с властите. Има три елемента: първият – отношението към опозицията. Смятаме, че е необходимо опозицията да участва в изборите при свободни и честни условия. Второто нещо е медийната среда: вярно е, че много медии в Сърбия са под контрола на правителството. Третото нещо е отношението към гражданското общество – хората, които се занимават с демократична дейност: наблюдатели на избори, медийни свободи и подкрепа за гражданска активност. Сръбските власти трябва да осигурят справедливо отношение към тези организации. Съединените щати не са единствените, които изтъкват това, но и Европейският съюз, Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа (ОССЕ), както и други международни организации, които ясно изразиха очакванията си по отношение на изборите през април в Сърбия", заяви Ескобар.

По повод посещението на Вучич в Москва през декември, за да търси евтин газ, а след това и в Пекин, за да обсъди Споразумението за свободна търговия, Ескобар обърна внимание на влиянието на Русия и Китай в Западните Балкани.

"Ако говорим за политическото влияние на Русия, през последната година Сърбия стана по-ориентирана към външната политика на ЕС, което включва и непризнаването на Крим. Така че постигаме напредък в тази посока", смята Ескобар.

Говорейки за Западните Балкани като цяло, той заяви, че Русия "се опитва да създаде уязвимост в евроатлантическото пространство".

"Те са намерили партньори в някои страни, които са готови да помогнат за постигането на тези цели, така че да ни разсеят от други въпроси, включително Русия и Украйна", каза заместник-помощник държавният секретар на САЩ. "Вярно е, че Западните Балкани са изложени на злокачествено руско и китайско влияние. Когато говорим за Русия - тя дори не е сред първите десет важни търговски партньори на Западните Балкани. Но става дума най-вече за енергия". Що се отнася до Китай - САЩ насърчават реформите и по-голяма прозрачност по отношение на процесите, които дадоха предимство на китайските компании пред европейските и американските компании. Както и по-високи екологични стандарти. Това ще даде предимство на американските и европейските компании пред китайските компании в региона.

По време на встъпителната си реч Ескобар подчерта, че продължаващото лидерство на Съединените щати продължава да е от съществено значение за завършването на трансформацията на Западните Балкани в по-близък съюзник, трансатлантически партньор и зона, която ще допринесе за глобалния мир и просперитет. По думите му Съединените щати продължават да работят с партньорите си от ЕС за напредване на европейската интеграция на всички страни от Западните Балкани и за укрепване на реформите, които са част от процеса на присъединяване.

„В същото време ние подчертаваме пред нашите партньори от ЕС важността вратите на Европа да останат отворени, тъй като това е най-важният стимул, който създава политическа воля за изключително важни, но понякога трудни реформи. Северна Македония и Албания осъществиха важни реформи и двете страни заслужават напредък. Стъпка напред в това отношение би била важно доказателство за региона, че тежките компромиси позволяват по-добро бъдеще", каза Ескобар.

В тази връзка предупреждението на САЩ към страните, които проявяват корупционно, дестабилизиращо или антидемократично поведение ясно показва, че ще има последствия.

"Русия използва ролята си на енергиен доставчик, за да притиска политиците, да насърчава корупцията и да спира потенциала за развитие. Освен това подкрепя етнонационализма, който споделя и отдалечава от по-добро бъдеще. Насърчаването на прозрачното управление, спазване на правата на човека и основан на правила международен ред ще остане основен принцип на нашия ангажимент срещу дестабилизиращите дейности в Западните Балкани“, каза Ескобар.

В Босна и Херцеговина продължаващата политическа криза и ендемичната корупция вредят на нейните граждани и заплашват регионалната стабилност, нейния евроатлантически път и напредъка, постигнат след Дейтънското мирно споразумение.

В презентацията си американският служител уточни, че САЩ продължават да изграждат силни икономически връзки със Западните Балкани.

„Миналата година стартирахме икономически диалог между САЩ и Черна гора, засилихме европейската енергийна сигурност чрез проекти в Албания и Хърватия и имахме значителни инвестиции от американски компании в Сърбия. Нашите партньори от Западните Балкани са готови да се интегрират с единния пазар на ЕС и регионални инициативи като Общия регионален пазар на ЕС, "Отворени Балкани" и Зелената програма показват, че по-дълбоката икономическа интеграция и сътрудничество са от съществено значение за устойчивия растеж и членството в ЕС“, каза Ескобар.

„Необходимите реформи ще допринесат за напредъка, ще дадат приоритет на устойчивите инвестиции и чистата енергия и ще спрат изтичането на граждани. Това ще намали политически водените инвестиции от външни участници и ще изгради основите за добросъседски отношения и стабилно управление. Европа, свободна, цялостна, просперираща и в мир - е от жизненоважен интерес на Съединените щати и в основата на нашата политика", каза Ескобар, отбелязвайки, че Западните Балкани са в основата на тази визия - въпреки че, по думите му, потенциалът е все още неосъществен. /БГНЕС