Ескобар: Няма начин да се избегне Общността на сръбските общини

Няма как да се избегне сформирането на Общността на сръбските общини - тя не е споразумение между Курти и Сърбия, заяви заместник-помощник държавният секретар на САЩ Габриел Ескобар , в интервю за "The Pavlovic Today".

"Нашата политика винаги е била ясна. Подкрепа за завършване на диалога, подпомаган от Европейския съюз, за нормализиране на отношенията между Косово и Сърбия. За нас взаимното признаване трябва да бъде крайната, важна цел. Смятаме, че всички държави от региона трябва да се признаят взаимно, да намалят търговските бариери, да решат проблемите, останали от 90-те години, и да вървят към европейска интеграция", заяви Ескобар, цитиран от „Перископи“.

По отношение на френско-германския план за нормализиране на отношенията между Косово и Сърбия, Ескобар заяви, че "това е добър план" и "отлично ръководство". САЩ очакват той да бъде приет както от Косово, така и от Сърбия.

"Но в същото време има някои съществуващи области в рамките на Брюкселското споразумение, които остават неизпълнени. Една от тях е Общността на сръбските общини", каза Ескобар.

Ескобар заяви, че Сърбия "е готова да разгледа всяка точка от това споразумение".

"Те са готови незабавно да започнат изпълнението и разговорите за приложените анекси. Това е наистина конструктивно", каза Габриел Ескобар.

Ескобар заяви, че след обявяването на независимостта на Косово САЩ са изразили много ясна позиция по отношение на новата държава.

"Първо, от обявяването на независимостта на Косово нашето виждане винаги е било последователно, че Косово ще бъде суверенна, независима държава и мултиетническа демокрация в своите граници", каза Ескобар и добави, че "това остава и днес наше виждане".

"Сега, в рамките на тази конструкция, има споразумение, което беше подписано в Брюкселското споразумение за създаване на Общност на сръбските общини. Това е съществуващо правно задължение. Следователно всяко бъдещо споразумение ще ги включва, а те го включват, френско-германският план го включва".

"Ето защо казвам, че то ще бъде осъществено в някакъв момент. Независимо дали правителството на Косово приема това правно задължение, то не е споразумение между Курти и Сърбия. Това е споразумение между Косово и Сърбия. То ще бъде в основата на споразумението за нормализация. Няма начин да го избегнем".

Ескобар заяви, че американската позиция е, че Общността ще бъде в съответствие с Конституцията на Косово и че тя няма да засегне функционалността на държавата, нито на каквато и да е форма като "Република Сръбска" в Босна и Херцеговина. /БГНЕС

Прищина / Косово