Ескобар: Няма да позволим на никой лидер да диктува стабилността в Западните Балкани

Специалният американски пратеник за Западните Балкани Габриел Ескобар заяви, че САЩ са решени да не позволят на нито един лидер на Западните Балкани да се опитва да диктува курса на регионална стабилност, съобщи „Албениън пост“.


Американският дипломат повтори искането на Вашингтон Косово и Сърбия да предприемат стъпки за стабилност, ако искат да продължат пътя си към евроатлантическа интеграция.

„Помолихме и двете страни да предприемат стъпки за стабилност, ако искат да продължат пътя си към интеграция. „Една държава и един лидер няма да диктуват курса на регионална стабилност, а за тези, които отказват партньорството, ще има последствия“, каза Ескобар.

По отношение на Общността на общините със сръбско мнозинство, Ескобар подчерта, че Косово не може да се противопостави на прилагането на такъв механизъм, тъй като отказът означава противопоставяне на пътя на Косово към интеграция в Европейския съюз.

Той добави, че САЩ ще помогнат на Косово да създаде Общността по европейски модел.

„Функционална асоциация на косовските сърби. Това, което не разбираме, е защо косовското правителство отказва да направи нещо, което се изисква по закон. Премиерът Курти казва, че е за прилагането на закона, а това решение спада към прилагането на закона“, заяви Ескобар.

Дипломатът коментира отвличането на трима гранични полицаи в Сърбия, като каза, че САЩ и КФОР ще изчакат официалните разследвания по този случай и тогава обявят позицията си.

„САЩ и КФОР ще изчакат подробности за случилото се на север. Ще изчакаме разследванията, защото не трябва да се правят изявления преди това. Но полицаите определено трябва да бъдат освободени, независимо какъв е случаят“, посочи той.

Официалната версия на правителството на Косово за отвличането на граничните полицаи е, че те са заловени дълбоко в територията на Косово, а според Ескобар намирането на колата в Косово доказва, че тя не е минала през Сърбия.

„Ако колата е намерена в Косово, това означава, че колата не е минала през Сърбия, но това не доказва нищо конкретно“, допълни той.

Ескобар говори и за различни елементи, които според него Косово и Сърбия използват, за да подхранват кризата на място.

Американският дипломат подчертал, че ще има последствия, ако Косово и Сърбия продължат да игнорират исканията на международната общност за деескалация на ситуацията на север.

„Всичко, което направихме през последните няколко дни, беше да подкрепим Косово. Сърбия не искаше Косово да върви напред в Съвета на Европа, но ние подкрепихме Прищина, Сърбия не искаше изборите, ние го направихме. Сърбия не искаше да признае властта на новите управляващи, ние я признахме. Това, което не искахме, беше да се използват общинските сгради, защото беше напълно ненужно поради моментната ситуация“, заяви Ескобар.

"Всеки път, когато тези сгради се използват като символи, ние знаем, че това вреди на отношенията на Косово с евроатлантическата общност", добави американския пратеник. /БГНЕС