Ескобар: Подкрепям френско-германското предложение за споразумение между Косово и Сърбия

Специалният пратеник на САЩ за Западните Балкани Габриел Ескобар заяви, че САЩ подкрепят френско-германското предложение за споразумение между Косово и Сърбия и че окончателното споразумение е въпрос на седмици.

Габриел Ескобар, специален пратеник на САЩ за Западните Балкани

В ексклузивно интервю за TV Channel 10 Ескобар каза, че зависи от двете страни и посредниците да определят сроковете.

„Чух моите европейски колеги да казват, че е въпрос на седмици, а не на години за споразумение, за пътя напред. Двете страни и медиаторът трябва да определят срокове, но трябва да е бързо. Вземайки предвид контекста на случващото се, всеки трябва да поеме отговорност за създаването на стабилност не само в Европа, но и в региона“, каза той.

В разговора си с президента на Косово Вьоса Османи американският дипломат е обсъдил моделите на Асоциацията - Съюз на общините със сръбско мнозинство, които Косово трябва да прилага.

Според него, най-важното за Асоциацията е да се адаптира към законите на Косово.

„Сутринта разговарях с президента за различните начини, по които Косово може да създаде Асоциацията, за да я превърне в печеливша ситуация както за общностите на север, така и за самото Косово. Но най-важното е, че трябва да е в съответствие с конституцията на Косово, трябва да е в съответствие със законите на Косово и не трябва да засяга функционалността на Косово“, каза Ескобар.

Той добави, че има много европейски варианти и модели, които можем да разгледаме заедно и които биха направили това реална възможност.

САЩ винаги са подкрепяли признаването на Косово като независима и суверенна държава и ще го приветстват в ООН и всички европейски структури, подчерта специалният пратеник.

„Това, което е важно за Косово, е да поеме по-стабилен път към интеграция в евроатлантическите структури, включително признаване от петте държави от ЕС, които не го признават. Това е най-важното нещо, което можете да извлечете от всичко друго в този процес", каза Ескобар. /БГНЕС

Прищина / Косово