Ескобар: САЩ ще продължат със санкциите на Балканите

Съединените щати ще предприемат допълнителни стъпки за санкциониране на корумпирани служители, заяви заместник-помощник държавният секретар за Западните Балкани Габриел Ескобар на събитие за евроатлантическото бъдеще на региона в Атлантическия съвет във Вашингтон, съобщава Гласът на Америка.

„Не само е ефективно да се санкционират лица, но ако погледнете част от това, което Министерството на финансите обявява, ще видите дълбочината на корупцията“, каза Ескобар.

Той подчерта примера в Босна и Херцеговина, където политиците активно се оординират и си сътрудничат с организираните престъпни групи.

„И хората трябва да го знаят. След като хората знаят това, лидерите трябва да предприемат действия, за да отстранят тези хора от отговорни позиции. Те трябва да ги махнат от партийните листи. И това важи за всички страни в региона“, каза той.

Според Ескобар корупцията е заплаха за демокрацията в региона и трябва да се окаже натиск върху лидерите да направят реформи в областта на върховенството на закона, необходими за влизане в Европейския съюз.

„Корупцията е най-големият проблем за региона. Много ясно е, че най-националистически партии в региона са и най-корумпираните. И това е факт. Не го казва американското правителство. Казват го независими организации като Transparency International и някои от нашите европейски организации от гражданското общество, които постоянно посочват това, включително някои много добри местни организации на гражданското общество“, каза Габриел Ескобар. /БГНЕС