ЕСПЧ: Полският Конституционен съд е нарушил свободата на изразяване

„Полският Конституционен съд е нарушил свободата на изразяване, като е отказал достъп до обществена информация на правозащитна група“.


Това постанови на 21 март Европейският съд по правата на човека (ЕСПЧ), съобщи TVP World.

Сегашният кабинет, ЕК и европейските съдилища често обвиняват предишното правителство на партия "Право и справедливост" (ПиС), че е политизирало редица държавни институции, включително Конституционния трибунал на страната (КТ), който проверява съответствието на законите с конституцията на Полша.

Медиите обвиниха ръководните фигури в КТ, включително председателя на съда Юлия Пшилубска, че поддържат близки отношения с управляващата партия, което е нарушение на принципа на разделение на властите.

През 2017 г. неправителствената организация Sieć Obywatelska Watchdog Polska се обърна към КТ с искане да предостави дневниците от срещите на Пшилубска и нейния заместник Мариуш Мушински. НПО-то поиска и достъп до дневника на посетителите на TK.

Искането за информация възникна във връзка с опасенията дали двамата съдии са се срещали с политик, чийто правен статут в наказателното производство се определя от Конституционния съд.

КТ отказа искането, като заяви, че календарите на срещите не представляват обществена информация. Провинциалният административен съд отхвърли жалбата на неправителствената организация, а Върховният административен съд потвърди решението на първата инстанция.

Така, след като изчерпва вътрешната процедура, делото отива в Страсбург през 2020 г.

ЕСПЧ постанови, че полският Конституционен съд е нарушил член 10 от Европейската конвенция за правата на човека, като е отказал на неправителствената организация достъп до календарите на заседанията. В решението обаче се посочва, че КТ не е нарушил конвенцията по отношение на входните протоколи, тъй като не е задължен да ги поддържа съгласно вътрешното право.

Решението не е окончателно. В срок от три месеца всяка от страните може да поиска делото да бъде отнесено до Голямата камара на ЕСПЧ.

Ако бъде подадено такова искане, петима съдии ще преценят дали делото заслужава по-нататъшно разглеждане. Ако искането за препращане бъде отхвърлено, решението от 21 март ще стане окончателно в същия ден./БГНЕС