Естония ще подпомогне модернизирането на украинската полиция

Естония и Украйна стартираха международен проект за модернизиране на полицията в Украйна и повишаване на доверието на украинците в нейните служители, съобщи TVP World.


Целта на проекта е да се подобри борбата с престъпността в Кировоградска, Черниговска и Житомирска област, да се повиши доверието в полицията и да се засили чувството за сигурност сред украинските граждани. Преди войната в тези области са живели повече от три милиона души.

Естония ще разработи и учебни материали на украински език, а през май служители от Украйна ще пристигнат в балтийската държава, за да преминат обучение там.

Подготовката за проекта започна още през 2019 г., но беше спряна поради руската агресия срещу Украйна. Ръководителите на естонската полиция се срещнаха с украинските си колеги в Киев през февруари, за да стартират окончателно програмата.

Егерт Белицев, генерален директор на естонската Администрация на полицията и граничната охрана (ПАГ), заяви, че "съвместните действия и тясната комуникация са още по-важни в светлината на руската атака“.

„Естония може да използва опита си за укрепване на доверието в украинската полиция и сигурността в регионите, обхванати от проекта", отбеляза Белицев.

Началникът на украинската полиция Иван Вихивски призна, че неговите служители "са изправени пред трудни условия, като евакуация на граждани, разминиране и преследване на военнопрестъпници". Той подчерта, че подкрепата на Естония в тази област е "определено необходима"./БГНЕС