Естонският премиер Кая Калас призована да изясни руските бизнес връзки на съпруга си

Премиерът на Естония Кая Калас е подложена на все по-голям натиск във връзка със скандала, свързан с бизнес отношенията на съпруга ѝ с Русия. Президентът на балтийската държава и коалиционният ѝ партньор призоваха за повече отговори, а опозиционни политици я призоваха да подаде оставка.

Съпругът на Калас - Арво Халик, притежава 25% дял в Stark Logistics - транспортна компания, която е транспортирала стоки, които не са под санкциите на ЕС, между Естония и Русия, според естонския държавен телевизионен оператор ERR.

Калас, която е предоставила заем от 350 000 евро на инвестиционното дружество на съпруга си, което притежава дела, заяви, че нито Халик, нито Старк са имали клиенти в Русия, но са помагали на естонски клиент да прекрати дейността си в Русия "в съответствие със закона и санкциите".

Репортажъг допринася за разрастващия се скандал около Калас, която се превърна в един от най-гласовитите и влиятелни гласове на Запад, настояващи за все по-строги действия срещу Москва след пълномащабното ѝ нахлуване в Украйна миналата година и призоваващи компаниите от ЕС да се въздържат от търговия с руски предприятия.

Президентът Алар Карис призова Калас да "изясни нещата" и след това да прецени каква да бъде следващата стъпка.

Урмас Рейнсалу, който беше сменен на поста външен министър на Естония след изборите през март, нарече разкритията на ERR "особено отблъскващи" и добави, че ако те са верни, то Калас "проявява в откровено лицемерие". Това е срамно за Естония."

Лаури Лаанеметс, министър на вътрешните работи на Естония и ръководител на Социалдемократическата партия в коалицията на Калас, заяви пред ERR, че разкритията са "особено обезпокоителни" поради "нулевата толерантност на правителството към всякакъв вид бизнес, свързан с Русия".

През май Калас заяви пред "Файненшъл таймс", че бизнесът в балтийската държава с население от 1,3 млн. души трябва да намери "морален компас" и да откаже сделки, които биха могли да доведат до достъп на Москва до стоки, които са обект на санкции.

Лаанеметс добави: "Сериозно съм загрижен за ефекта от въпросите, свързани със статута на министър-председателя, върху репутацията и доверието в Естония. С други думи, доколко сериозно ще бъдем възприемани повече."

Раймонд Калюлайд, депутат от Социалдемократическата партия, заяви, че скандалът може да се окаже "фатален за Калас като министър-председател".

Политиците от опозицията отидоха по-далеч, като няколко от тях активно призоваха Калас да подаде оставка. Мартин Хелме, ръководител на крайнодясната група "Екре", която е втората по големина партия в парламента, заяви, че Калас не може да остане на поста си заради "бруталното си съучастие и в интерес на репутацията на Естония".

Калас заяви пред ERR, че "не е участвала в бизнеса на съпруга си". Той ѝ е казал, че Stark Logistics връща стоки от естонски клиент, който затваря фабрика там, и че камионите дори не купуват гориво в Русия.

"Това, в което съм абсолютно сигурна и уверена, е, че компаниите на съпруга ми не се занимават с никаква неморална дейност", добави тя.

Stark Logistics заяви, че цялата ѝ дейност е законна и в съответствие със санкциите и не носи никаква полза на Русия. Тя възнамерява да извърши последната доставка за Русия следващия месец. /БГНЕС