ЕЦБ повиши значително прогнозите за растеж

Европейската централна банка значително повиши перспективите за икономически растеж за 2021 и 2022 г., тъй като ограниченията заради вируса се разхлабват и възстановяването на еврозоната набира темпове, информира АФП.

Сега се очаква икономиката на еврозоната да нарасне с 4,6% тази година и 4,7% през 2022 г., в сравнение с по-ранните прогнози от 4,0 и 4,1 процента съответно. Прогнозата за 2023 г. остава непроменена при ръст от 2,1%, каза ръководителят на ЕЦБ Кристин Лагард.

Възстановяването на вътрешното търсене също ще даде тласък, допълни тя.

Понастоящем банката очаква потребителските цени да скочат с 1,9% през 2021 г., след което да намалеят до 1,5% през 2022 г. и 1,4% през 2023 г.

Лагард предупреди обаче, че е "преждевременно" да започне затягане на паричната политика, като заяви, че е необходима постоянна подкрепа за намаляване на икономическата несигурност въпреки по-ярките перспективи.

Затягането на условията за финансиране "би било преждевременно и би представлявало риск за продължаващото икономическо възстановяване и перспективите за инфлация", каза Лагард и добави, че поддържането на отворени кранчетата за лесни пари през цялата пандемична криза "остава от съществено значение за намаляване на несигурността и укрепване на доверието". /БГНЕС