ЕЦБ: Пристигането на украинските бежанци ще увеличи работната сила в еврозоната с до 0,8%

Над половината от бежанците от руската инвазия в Украйна, които сега се намират в еврозоната, биха могли да се включат в работната сила през следващите години, заяви Европейската централна банка.

Бягащите от конфликта биха могли да имат "средносрочен коефициент на участие в работната сила между 25% и 55% за бежанците в трудоспособна възраст" въз основа на данни от предишни вълни, заяви ЕЦБ в нов доклад.

По данни на Агенцията на ООН за бежанците (ВКБООН) до края на годината общо 8,3 млн. бежанци може да са напуснали Украйна, като се очаква значителна част от тях да пристигнат в 19-членната еврозона.

Забраната за напускане на Украйна от мъже на възраст между 18 и 60 години означава, че първите вълни "са обхванали възрастни хора, деца и жени в трудоспособна възраст", заяви ЕЦБ.

Пристигането на украинските бежанци ще доведе до "постепенно увеличение" на размера на работната сила в еврозоната, като тя ще нарасне с 0,2 до 0,8%. Това увеличение съответства на между 0,3 и 1,3 млн. души.

Горната оценка на ЕЦБ от 55% се основава на равнището на участие в работната сила на жените в трудоспособна възраст, които са мигрирали в еврозоната от страни извън Европейския съюз.

Пристигналите бежанци "биха могли леко да облекчат напрежението, наблюдавано на пазара на труда в еврозоната" в момент, когато безработицата е на рекордно ниско равнище. Относителният недостиг на работници беше фактор, който централната банка наблюдаваше отблизо, тъй като еврозоната беше изправена пред подобна рекордна инфлация. През май потребителските цени сред членовете на валутния клуб се повишиха с 8,1%, което е значително над целта на ЕЦБ от два процента. Ръстът на заплатите в еврозоната "е започнал да се ускорява", заяви президентът на ЕЦБ Кристин Лагард след последното заседание на банката на 9 юни за определяне на политиката. /БГНЕС