ЕЦБ включва климатичните промени в паричната си политика

Европейската централна банка заяви, че ще включи съображенията относно изменението на климата в решенията си за паричната политика, след ключов стратегически преглед на целите и инструментите на банката.

Банката съобщи, че в бъдеще ще разглежда рисковете от изменението на климата, когато преглежда рисковете от активи, използвани като обезпечение. Тя също така ще въведе изисквания за разкриване на идентификационни данни за околната среда за активи от частния сектор - или „като нов критерий за допустимост, или като основа за диференцирано третиране за обезпечения и покупки на активи“.

Това е първият основен ремонт на целите и инструментите на Европейската централна банка (ЕЦБ) от почти две десетилетия. В бъдеще банката ще взема предвид екологичните данни на компаниите, когато обмисля дали даден актив може да се квалифицира като обезпечение или да бъде придобит от институцията във Франкфурт. Тя също така ще започне да провежда "климатични стрес-тестове", за да оцени излагането на риск на еврозоната на изменението на климата, тъй като нараства загрижеността от ускоряващото се затопляне на Земята.

"Управителният съвет призна, че изменението на климата има дълбоки последици за ценовата стабилност и съответно се ангажира с амбициозен план за действие, свързан с климата", се казва в изявление.

Промяната дойде след 18-месечен стратегически преглед - първият от 2003 г. насам.

Сред ключовите неща е старата цел на ЕЦБ за инфлация от "близо до, но под" 2,0%, цел, която беше договорена през 2003 г., когато бързото увеличение на цените предизвика истинска загриженост. Инфлацията в еврозоната от 19 държави обаче остава упорито ниска от години, въпреки безпрецедентния икономически стимул от ЕЦБ, като държи целта далеч извън обсега и подклажда призиви за преосмисляне.

Днес бордът се договори за цел от 2%, която ще позволи също цените да се повишат временно над тази граница временно след дълъг период на недостигане на целта.

"Управителният съвет счете, че ценовата стабилност се поддържа най-добре, като се цели постигане на целева инфлация от 2 процента в средносрочен план", се казва в изявление и се добавя, че може да има "преходен период, в който инфлацията е умерено над целта".

Постигането на по-малко строга инфлационна цел следва стъпките на Федералния резерв на САЩ, който миналата година обеща повече свобода, позволявайки на инфлацията да се повиши над 2,0% "за известно време", преди да повиши лихвените проценти, за да засили заетостта.

Ръководителят на ЕЦБ Кристин Лагард, която трябва да даде пресконференция по-късно днес, заяви в изявление, че "новата стратегия е силна основа, която ще ни води в провеждането на паричната политика през следващите години".

Намеквайки за новата цел за инфлация през септември, тя каза, че еврозоната трябва да има инфлационна цел, "която обществото може лесно да разбере" и се изчислява по начин, който по-добре отразява ежедневието на хората.

Анализатори от Capital Economics заявиха, че целта за инфлацията е "историческа промяна за ЕЦБ".

"Това би я привело в съответствие с масовия поток", казаха те. „Това би прозвучало обаче като смъртоносна тенденция за „Бундесбанк“, която винаги е подчертавала рисковете от високата инфлация преди всичко.“ /АФП