ЕЦБ: Борбата с инфлацията ще отнеме време

Усилията за намаляване на инфлацията ще отнемат време, заяви високопоставен служител на Европейската централна банка. Той предупреди, че еврозоната все още не е почувствала напълно въздействието на по-високите лихвени проценти.

"Въпреки че инфлацията продължава да намалява, все още се очаква тя да се запази твърде висока още дълго време", заяви вицепрезидентът на ЕЦБ Луис де Гиндос на конференция в Кипър.

Миналия месец ЕЦБ повиши лихвените проценти за десети пореден път в стремежа си да охлади потребителските цени, като вдигна основния си лихвен процент по депозитите до рекордните 4%.

Инфлацията в еврозоната се понижи до 4,3% през септември, което е най-ниското ѝ ниво от почти две години, подхранвайки надеждите, че агресивният цикъл на ЕЦБ за повишаване на лихвите е приключил.

Де Гиндос повтори, че следващите стъпки на банката ще бъдат "зависими от данните", и заяви, че въздействието на затягането на паричната политика на ЕЦБ все още се проявява в реалната икономика.

"Очаква се значителна част от трансмисията от условията за финансиране към реалната икономика все още да е в процес на изпълнение", каза той.

Според него активността в сектора на недвижимите имоти например се е забавила, тъй като кредитите стават по-скъпи. Но за икономиката като цяло "по-голямата част от въздействието на нашето затягане се очаква да се прояви едва през тази година и след това".

Според ЕЦБ основните ѝ лихвени проценти вече са достигнали равнища, които, "поддържани за достатъчно дълъг период от време", ще имат "съществен принос" за връщането на инфлацията към целта на банката от два процента.

ЕЦБ очаква инфлацията да достигне 5,6% през тази година, след което да се забави до 3,2% през 2024 г. и 2,1% през 2025 г., отчасти благодарение на по-ниските цени на енергията. /БГНЕС