ЕЦБ отново ще запази лихвените проценти в очакване на по-ясни признаци за инфлацията

Очаква се тази седмица Европейската централна банка отново да замрази лихвените проценти, като служителите се опасяват да започнат да ги намаляват, преди да видят повече доказателства, че неотдавнашният спад на инфлацията ще бъде устойчив.


След като ЕЦБ започна безпрецедентна кампания за затягане на паричната политика, за да укроти бясно растящите потребителски цени, инфлацията в еврозоната се забавя стабилно от пика от над 10% в края на 2022 г.

Според предварителните данни през февруари тя се понижи до 2,6%, което е спад спрямо 2,8% през януари и не е далеч от целта на ЕЦБ от два процента.

В същото време перспективите са мрачни, като еврозоната едва избегна техническа рецесия през втората половина на 2023 г., натежала от лошото представяне на най-голямата ѝ икономика - Германия.

Макар че забавянето на инфлацията и влошаването на икономиката би трябвало да подсилят аргументите за намаляване на лихвените проценти, пътят на инфлацията надолу е неравен и официалните лица продължават да се притесняват да завършат "последната миля" до целта на централната банка.

Очаква се базираният във Франкфурт Управителен съвет на ЕЦБ да задържи основния лихвен процент по депозитите на рекордното ниво от четири процента за четвърто поредно заседание в четвъртък. /БГНЕС

Тагове: