Euronews: Значението за изтребителите "Gripen" за хода на войната в Украйна

Международно известните изтребители "Gripen" притежават способности, от които Украйна има голяма нужда в контранастъплението си срещу Русия.


След като година се опитваше да получи изтребители F-16 от САЩ и други страни от НАТО, Украйна скоро може да има друг източник на модерни бойни самолети.

В Швеция се съобщава, че правителството на страната обмисля да изпрати произведени в Швеция изтребители "Gripen" на украинците, за да подпомогнат борбата им срещу Русия, добавяйки още едно измерение към участието на скандинавските и балтийските страни във войната.

И макар че присъединяването на Швеция към НАТО все още зависи от мнението на Унгария и Турция, шведските военновъздушни сили вече обучават украински пилоти на своя номер едно военен износ.

На пресконференция с шведския министър-председател Улф Кристерсон през август украинският президент Володимир Зеленски нарече "Gripen" "гордостта на Швеция", като заяви, че "твърдо вярвам, че Gripen може да направи нашата свобода много по-сигурна".

След продължителните усилия за убеждаване на САЩ да дадат разрешение за прехвърляне на F-16 от европейските си съюзници перспективата за по-бърза доставка на "Gripen" ще бъде примамлива за украинците, които усилено се борят срещу руските позиции, особено в югоизточната част на страната.

Въпреки десетилетията на твърд военен неутралитет, Швеция прекара голяма част от Студената война, загрижена за потенциалните съветски действия в района на Балтийско море, и по този начин разви силен отбранителен капацитет, който на свой ред я превърна в износител на военна техника.

А "Gripen" е един от най-страховитите продукти на страната.

Произведен от аерокосмическия гигант Saab AB, "Gripen" има някои предимства пред F-16, някои от които го правят особено подходящ за войната в Украйна.

От една страна, той е проектиран с оглед на правилния противник: както обяснява британският отбранителен мозъчен тръст RUSI, самолетът "е изрично проектиран да противодейства на руските ЗРК [зенитно-ракетни системи] и бързи реактивни самолети, като лети много ниско и има вътрешен пакет за електронна защита, както и да бъде лесен за поддръжка и експлоатация от разпръснати бази с мобилни екипи в превозни средства".

Предимството на "Gripen" е и това, че може да излита и да каца на повредени писти и дори на обикновени пътища и може да бъде напълно обслужван от малък наземен екип, без да е необходимо да се връща в добре оборудвана авиобаза. Всъщност той е специално проектиран да може да се стартира много бързо от разпръснати сили в тежки условия.

Това би могло да има голямо значение за Украйна, чиито бази бяха тежко поразени от руски ракети и артилерия далеч от фронтовата линия. И въпреки че прехвърлянето на F-16 от някои европейски оператори получи зелена светлина, перспективата, че друг доставчик може да предложи по-универсален ресурс, е изкушаваща.

Голяма част от влиянието на "Gripen" обаче може да бъде свързано с разказите и впечатленията.

Това лято в европейските и американските медии се появиха редица материали, в които неназовани западни служители, особено в САЩ, изразяват загриженост, че контраофанзивата на Украйна все още не е обърнала хода на събитията срещу Русия.

Украйна работи усилено, за да се противопостави на това схващане, отчасти като посочва все по-ясно от какво точно въоръжение се нуждае от Запада. Тя също така изтъква неотдавнашните си успехи срещу Русия, включително удара по кораб и подводница, носеща крилати ракети, в пристанището на Севастопол.

Макар да се похвали, че и двата руски кораба изглежда са повредени непоправимо, украинските военни потвърдиха, че ударът е бил нанесен с помощта на Storm Shadow, британската ракетна система.

По този начин усилията на Киев да прокара пряка линия между западния принос и големите удари срещу руската армия продължават. Осигуряването на един от най-добрите изтребители в света от страна, която се присъединява към НАТО като пряко следствие от войната, ще засили впечатлението, че Украйна има твърда подкрепа от Запада, колкото и трудна да е реалността на терен. /БГНЕС