Евакуация на цивилните от Азовстал, репетиции в Русия, нова помощ за Украйна

Евакуация на цивилните от Азовстал, репетиции за Деня на победата в Русия, нова помощ за Украйна: Агенция БГНЕС обобщава акцентите от последното денонощие от събитията в Украйна.

- Всички деца, жени и възрастни са спасени от Азовстал -

"Всички жени, деца и възрастни хора" са били евакуирани от обсадения стоманодобивен завод Азовстал в разрушения пристанищен град Мариупол.

Киев призовава хуманитарната организация „Лекари без граници“ да евакуира военните си от стоманодобивния завод, добавяйки, че ранените „умират от гангрена и сепсис“ без лекарства.

- Репетиция за Деня на победата -

Русия провежда последната репетиция за годишен парад по повод победата на руските войски във Втората световна война. Руската военна мощ ще бъде показана на фона на продължаващата инвазия на Москва в Украйна. Очаква се президентът Владимир Путин да произнесе реч по време на парада, която според някои западни официални лица може да включва обявяване на пълномащабна война на Украйна - спекулации, които Кремъл отхвърли като „глупости“.

- Украйна казва, че е потопила руски военен кораб -

Министерството на отбраната на Украйна заяви, че е унищожило руски военен кораб близо до Змийския остров в Черно море. Ведомството публикува в социалните медии кадри от въздуха на експлозия над кораб. Русия все още не е потвърдила атаката. Змийският остров се превърна в символ на украинската съпротива, след като войниците му колоритно отхвърлиха искането на руския военен кораб Москва да се предаде.

- "Въпиющи" руски нарушения -

Комисарят по правата на човека на Съвета на Европа Дуня Миятович нарича руските нарушения на правата на човека в Украйна „въпиющи“ след четиридневно посещение в страната. Разходката в райони извън Киев илюстрира „нарастващи доказателства за широко разпространени произволни убийства, изтезания и насилствени изчезвания“, се казва в изявление на съвета.

- Италия задържа яхта, свързана с Путин -

Италия конфискува 140-метрова мегаяхта на стойност 700 милиона долара, тъй като се появиха спекулации, че може да принадлежи на руския президент Владимир Путин. Италианско разследване помогна да се установят "значителни икономически и бизнес връзки" между официалния собственик на "Шехерезада" и "видни хора в руското правителство", както и руснаци в списъка със санкции на Запада, съобщиха от министерството на икономиката.

- Севернодонецк е обкръжен от руски сили -

Руските сили почти обкръжиха Северодонецк, най-източният град, който все още е под контрола на Украйна. В града остават около 15 000 души, казва местен служител.

- Нови американски оръжия -

Президентът на САЩ Джо Байдън обяви нов пакет с оръжия на стойност 150 милиона долара за Украйна, включително артилерийски боеприпаси и радар, като същевременно настоява Конгреса да приеме пакет от помощ от 33 милиарда долара, включващ 20 милиарда долара военна помощ.

С новата партида общата стойност на американското оръжие, изпратено от администрацията на Байдън в Украйна, е 3,8 милиарда долара, съобщи държавният секретар Антони Блинкен./БГНЕС