Евакуация от Азовстал; Москва подготвя военен парад, а ЕС - нови санкции

Евакуация от Азовстал, Москва подготвя военен парад, а ЕС - нови санкции: Агенция БГНЕС обобщава основните акценти от събитията в Украйна през последното денонощие:

- "Ожесточени боеве" в Азовстал -

Кметът на разрушения украински град Мариупол по-рано в сряда съобщи, че е загубил контакт с украинските сили, отбраняващи стоманодобивния завод Азовстал на фона на "тежки боеве" с руските войски. По-късно Вадим Бойченко обяви, че контактът с украинската армия в завода е възстановен.

Кремъл отрече Русия да щурмува завода, след като Украйна обвини Москва, че е предприела "мощна" атака срещу индустриалната зона, последният редут на украинските сили. Командирът на Полк "Азов" съобщи, че вече втори ден има руски войски на територията на завода.

Русия обяви спиране на огъня и оттегляне на своите сили, за да бъдат евакуирани цивилните граждани. Хуманитарни коридори ще има на 5,6, и 7 май.

- 20 тела на цивилни открити в Киевска област -

Телата на още 20 цивилни са били открити през изминалото денонощие в Киевска област, съобщи полицията. Това увеличава общия брой на откритите загинали цивилни до 1235. Шефът на регионалната полиция в Киев Андрий Небитов казва, че последните открития са в Бородянка и околните села, на около 25 километра от Буча.

- Байдън е "отворен" за повече санкции -

Президентът на САЩ Джо Байдън каза, че е "отворен" за налагане на още санкции на Русия и ще обсъди мерките със съюзниците от Г-7 през следващите няколко дни. „Винаги сме отворени за допълнителни санкции“, каза Байдън малко след като Европейският съюз обяви планове за забрана на вноса на руски петрол и други нови мерки, наказващи Москва за инвазията в Украйна.

- Държави от ЕС, които се противопоставят на ембаргото, са "съучастници": Киев -

Украйна твърди, че страните от ЕС, които блокират ембаргото върху вноса на руски петрол, биха били съучастници в престъпленията, извършени от руски войски на украинска територия, като финансират московските военни. „Ако има държава в Европа, която ще продължи да се противопоставя на ембаргото върху руския петрол, ще има основателна причина да се каже, че тази страна е съучастник в престъпленията, извършени от Русия на територията на Украйна“, каза украинският външен министър Дмитро Кулеба. в брифинг в социалните мрежи.

- Планиран военен парад в Мариупол: Киев -

Украйна обвинява Русия, че планира да проведе военен парад в разрушения град Мариупол на 9 май, за да отпразнува победата над нацистите във Втората световна война. Киев съобщи, че служител от президентската администрация на Русия е пристигнал в стратегическия южен пристанищен град, за да наблюдава плановете за парада на Деня на победата.

- ЕС подготва допълнителни санкции -

Ръководителят на ЕС Урсула фон дер Лайен каза, че блокът ще наложи постепенна забрана за руския петрол като част от новите санкции за наказване на Русия за нахлуването в Украйна. „Ще прекратим доставките на суров петрол от Русия в рамките на шест месеца и рафинирани продукти до края на годината“, казва тя пред Европейския парламент.

- В Източна Украйна е страшно -

Руските сили продължават да атакуват обекти в източната част на страната, съобщи генералният щаб на Украйна. Москва се стреми да установи "пълен контрол" над районите на Луганск и Донецк и да поддържа сухопътен коридор към окупирания Крим.

Губернаторът на Луганск Сергей Гайдай каза, че двама души са загинали през последните 24 часа и „целият регион е напълно обстрелван, няма безопасно място“.

- Евакуирани пристигнаха в Запорожие -

По-нататъшни евакуации от Мариупол се очакват в сряда, ден след като 156 души пристигнаха в украинския град Запорожие.

- Беларус започва маневри -

Беларус, съюзник на Москва, който има обща граница с Украйна, предприема "изненадващи" военни маневри, за да тества реактивния капацитет на своята армия, съобщи нейното министерство на отбраната.

Военните части на Беларус тестваха способността си да „влизат в бойна готовност, да се придвижват в предварително определени зони и да провеждат бойна подготовка“, се казва в съобщението на ведомството.

- ЕС да подкрепи Молдова -

Председателят на Европейския съвет Шарл Мишел обещава да увеличи военната помощ на ЕС за Молдова, съседката на Украйна, която е обект на поредица от атаки в Приднестовието. /БГНЕС