Евакуираха хиляди заради вулкан край столицата на Филипините

Властите във Филипините предупредиха, че вулкан близо до столицата Манила може да изригне всеки момент, часове след като изхвърли масивен стълб пепел в небето, заради което стотици полети бяха анулирани, градове в целия регион бяха покрити с фин прах, съобщи АФП.

Хиляди хора, които живеят в близост до вулкана Таал, популярна туристическа атракция, разположена в центъра на живописно езеро, бяха евакуирани от домовете си, докато той изхвърляше пепел, предизвика няколко земетресения, а светкавици се образуваха над кратера му.

"Опасно изригване е възможно в рамките на часове до дни", предупреди сеизмологичната агенция на страната и добави, че пепелта може да представлява риск за самолетите. Авиационните служби наредиха спиране на полетите в и извън столичното международно летище Ниной Аквино, след като облакът от пепел е достигнал височина 15 000 метра.

Сеизмолози регистрираха магма, движеща се към кратера на Таал, един от най-активните вулкани в страната, разположен на 65 километра южно от Манила. Последното изригване на Таал е през 1977 година.

Местната служба за бедствия заяви, че е евакуирала над 2000 жители, живеещи на вулканичния остров, който се намира в по-голямо езеро, образувано от предишна вулканична дейност.

Земетресенията и вулканичната активност не са рядкост във Филипините поради разположението им в Тихоокеанския "огнен пръстен", където тектонските плочи се сблъскват дълбоко под земната повърхност. /БГНЕС