Евакуираха 260 бойци от Азовстал, десетки убити при обстрел в Севернодонецк

Евакуираха 260 бойци от Азовстал, McDonald's напуска Русия, десетки убити при обстрел в Севернодонецк: Агенция БГНЕС представя акценти от събитията в Украйна за изминалото денонощие.

- Швеция обявява кандидатурата си за НАТО -

Ден след Финландия, Швеция обяви, че също ще кандидатства за членство в НАТО. Този ход бележи драматичен край на продължилата десетилетия политика на военен неутралитет на двете страни.

Парламентите в Стокхолм и Хелзинки започнаха да обсъждат кандидатурите им за НАТО.

Руският президент Владимир Путин заяви, че решението им да потърсят закрила от НАТО не представлява "директна заплаха" за Русия. Но предупреди, че всяка стъпка за разширяване на военната инфраструктура на НАТО към скандинавските държави „със сигурност ще провокира нашия отговор“.

А турският президент Реджеп Тайип Ердоган потвърди противопоставянето на Турция срещу членството на Финландия и Швеция в НАТО, като отново ги обвини, че не са заели ясна позиция срещу тероризма.

- Ранените мариуполски бойци са евакуирани -

Русия потвърди, че се е съгласила да позволи на ранените войници, укрити в обсадения стоманодобивен завод Азовстал в пристанищния град Мариупол, да бъдат евакуирани. „Беше постигнато споразумение с представители на украинските военни, блокирани в Азовстал в Мариупол, за евакуиране на ранените“, казаха от министерството на отбраната и добавиха, че ще спазват примирие докато бойците не бъдат отведени на безопасно място.

Повече от 260 украински войници бяха евакуирани от завода, съобщи заместник-министърът на отбраната на Украйна Ганна Маляр. „53-ма тежко ранени (войници) бяха евакуирани от Азовстал в болница близо до Новоазовск за медицинска помощ“, каза Маляр.

Още 211 са изведени през хуманитарния коридор, договорен между Москва и Киев, добави тя.

- Макдоналдс напуска Русия -

Два месеца след като затвори ресторантите си в Русия заради войната в Украйна, американският гигант за бързо хранене McDonald's обяви, че се изтегля изцяло от страната.

McDonald's цитира "хуманитарната криза, причинена от войната" и "непредвидимата оперативна среда" за своето решение и казва, че иска да продаде руския си бизнес.

McDonald's затвори всичките си 850 ресторанта в Русия през март, но заяви по това време, че ще задържи там своите 62 000 служители.

Други мултинационални компании, които се оттеглиха от Русия от февруари, включват H&M, Starbucks и Ikea.

- Десет убити в източния град -

Най-малко десет души са убити при последния обстрел в Северодонецк в Източна Украйна. Градът е почти заобиколен от руски войски, каза губернаторът на Луганска област Сергей Гайдай.

Руските войски "обстрелват Северодонецк без спиране", се казва в изявление на Гайдай в Telegram.

- Беларус може да "забави" украинските войски -

Британското военно разузнаване предупреждава, че успехите на украинските сили в източната част на страната, където те изтласкаха руските сили от град Харков, могат да бъдат забавени от руския съюзник Беларус, който мобилизира специални сили по северната граница на Украйна.

„Присъствието на беларуски сили близо до границата вероятно ще оправи украинските войски, така че те не могат да се разполагат в подкрепа на операции в Донбас“, пише британското министерство на отбраната в бележка. /БГНЕС