Evergrande Group прекрати търговията с акции на фондовата борса в Хонконг

Една от най-големите строителни компании в Китай „Evergrande Group” спря да търгува акциите си на Хонконгската фондова борса, става ясно от съобщение, публикувано на сайта на борсата.

„Търговията с акции на компанията [Evergrande Group] беше спряна в 09:00 ч. на 4 октомври 2021 г. по искане на [компанията]“, се казва в изявлението. Evergrande планира скоро да направи „съобщение за голяма сделка“.

На 14 септември „Evergrande Group” информира Хонконгската фондова борса, че две от нейните дъщерни дружества не са изпълнили задълженията си за 934 милиона юана (около 145 милиона долара) гаранции по продукти за управление на капитали. Според изявлението това може да доведе до сериозен отрицателен ефект върху дейността на концерта. Общият обем на дълговите му задължения надхвърля 300 млрд. долара, във връзка с което съществува риск от фалит.

В края на септември намиращият се на ръба на банкрута китайски гигант обеща да изплати в срок процентите и по този начин да стабилизира финансовите пазари. В заявлението, изпратено до борсата в Шънджън на 22 септември, концернът, специализиран в бизнеса с недвижими имоти, съобщи, че се е споразумял с кредиторите за изплащането на лихвите по вътрешния заем, чийто срок изтече на 23 септември, припомня БГНЕС.

По данни на агенция Блумбърг, размерът на тези плащания е 232 милиона юана (около 30,5 милиона евро). По този начин концернът най-вероятно ще може да избегне фалита, който го застрашава в случай на неплащане на тези дивиденти.

Още 47,5 млн. долара трябва да заплати концернът до 29 септември. В същото време тези плащания е предвидена отсрочка от 30 дни.

Доскоро концернът беше вторият по големина строител в Китай и евентуален негов фалит би повлякъл след себе си сериозни загуби за кредиторите и доставчиците и би застрашил финансовата стабилност и ръста на БВП на Китай. /БГНЕС

Хонконг / Китай