Евертън и Ливърпул поделиха точките в атрактивно и драматично дерби

Отборите на Евертън и Ливърпул направиха равенство 2:2 в дербито на Мърсисайд от петия кръг на Висшата лига, играно на стадион "Гудисън Парк". "Карамелите" търсеха първа победа над големия си съперник от точно десет години насам, но имаха късмет да вземат точка от мача след късна намеса на ВАР в тяхна полза.

Евертън и Ливърпул не се победиха на "Гудисън Парк".

Двубоят започна добре за "червените", които откриха резултата още в 3-та минута с бърза атака, завършена от Садио Мане след добра асистенция на Анди Робъртсън. Малко по-късно дойде един от ключовите моменти в срещата, след като вратарят на домакините Джордан Пикфорд влезе грубо в краката на Върджил ван Дайк и централният защитник на Ливърпул трябваше да бъде заменен. Това разколеба тима на Юрген Клоп и "карамелите" натиснаха в търсене на изравнителен гол, като го постигнаха в 19-та минута, когато Майкъл Кийн се разписа с глава след центриране от корнер на Хамес Родригес.

След почивката играчите на Карло Анчелоти продължиха да бъдат активни и можеха да стигнат до пълен обрат, но удар с глава на Ричарлисон срещна гредата. Постепенно гостите натиснаха и в крайна сметка отново дръпнаха напред след страхотен изстрел от воле на Мохамед Салах. "Карамелите" отново отговориха бързо и Доминик Калвърт-Люин направи 2:2 с глава в 81-та минута след центриране на Люка Дин, като отново си пролича липсата на Ван Дайк в центъра на защитата на Ливърпул.

В края на редовното време Ричарлисон получи директен червен картон след много грубо влизане в краката на Тиаго, а в 93-та минута изглеждаше сякаш Ливърпул все пак стигна до успеха след гол на Джордан Хендерсън, дошъл след подаване отляво на Мане. Ситуацията обаче бе разгледана от ВАР и макар на пръв поглед да изглеждаше, че Мане е в чиста позиция, все пак системата за видеоповторения отмени попаденията и двубоят завърши 2:2.

По този начин Евертън загуби първи точки от началото на сезона и остава начело в класирането с 13 точки, докато Ливърпул записа втори пореден мач без победа и вече има 10 точки, заемайки втора позиция. /БГНЕС