Евгени Иванов е новият член на ВСС

Евгени Иванов е новият член на Прокурорската колегия на ВСС. Той беше избран с 841 от гласовете на прокурори, които днес можеха да гласуват с хартиена бюлетина в Съдебната палата или електронно, предаде репортер на БГНЕС.

Във вота са участвали 958 прокурори от общо 1531 имащи прави на глас. Това е 62.57% избирателна активност.

Евгени Иванов ще замени на поста Даниела Машева, която стана зам. - главен прокурор.

Иванов бе единствен кандидат за поста. Изборът му бе съпътстван от протести тази сутрин.

Членове на младежката организация на „Да, България“ протестираха пред Съдебната палата, докато вътре се провеждаше изборът. Протестиращите призоваха прокурорите да не гласуват за единствения кандидат Иванов, защото според тях, по този начин главният прокурор Иван Гешев "превзема структурите".

Харалан Добрев от „МлаДа България“ се възмути от факта, че за пореден път кандидатът за овакантеното място е само един, както бе и при избора на Гешев за главен прокурор.

„Евгени Иванов е поредният човек от тази номенклатура. Той е върл защитник на Гешев и неговия начин на работа. Гешев за пореден път си издига човек, който да го защитава във ВСС и по този начин те да имат мнозинство, за да не може да се предприеме нищо срещу Гешев, нито срещу инспектората на ВСС, нито при важните гласувания“, заяви той и подчерта, че това е опит за окупация от страна на главния прокурор.

Добрев посочи, че с присъствието си пред палата искат оставка на главния прокурор, както и да не бъде подкрепен Иванов на днешните избори.

„За да могат прокурорите да покажат малко морал, ако е възможно те да не гласуват, да няма достатъчно участие на изборния процес, за да покажат, че има морални и етични прокурори в държавата. Не може без дебат и няколко кандидати да избират толкова важни членове в толкова важен орган като ВСС“, призова той. /БГНЕС