Евгения Алексиева, кандидат за кмет на Панчарево: Ще отворя районната администрация към хората

Ще възобновя приемния ден на кмета и ще отворя районната администрация на Панчарево към хората.

Ще положа всички усилия за осъществяването на проекта за почистване на емблематичното езеро и ще изградя площадки за разделно събиране на отпадъци, за да направя районът по-чист и уютен за неговите жители и гости.

Това заяви в интервю за БГНЕС Евгения Алексиева, кандидат за кмет на столичния район Панчарево.

На първия тур на местните избори тя спечели 42.57% от гласовете на жителите на района, и отива на балотаж срещу независимия Николай Гюров, който събра едва 18.55% подкрепа. Този резултат е ясно свидетелство за желанието на жителите на район Панчарево за промяна на досегашния модел на управление.

Евгения Алексиева е един от малкото кандидати за кмет, който не е само чиновник. Тя е родена и целият й живот е преминал в района, за който се бори.

„Много обичам Панчарево. Това е моят дом. Родена съм в Лозен, там са моето семейство, близки, приятели, родното ми училище. Това е най-зеленият и красив район на столицата“, заяви Алексиева. Тя със съжаление отбелязва, че през последните години Панчарево не се развива, въпреки своя огромен потенциал.

„По тази причина взех решение да се кандидатирам за кмет на Панчарево. Искам да приложа опита и експертизата, които съм натрупала до момента като народен представител, за развитието на района. Да намирам правилните решения заедно с кметовете на кметства и гражданите, да привличаме повече инвестиции и финансови средства“, споделя Евгения, която е депутат от ГЕРБ в 49-ото НС.

Основните проблеми на Панчарево са свързани с инфраструктурата: липсата на канализация, проблема с водопроводната мрежа, проблем с чистотата и сметоизвозването, проблемите има и в сектор екология.

„Проблемите са много, но решения има. Това, което сме заложили в нашата програма, е съвсем реалистично и изпълнимо, и може да се приложи на практика в района“, посочи Алексиева.

Първото й решение, ако получи доверието на своите съграждани, е свързано с възстановяването на приемния ден на районния кмет, защото е убедена, че най-важното е да се вслуша в техния глас.

„Срещнах се с много хора по време на кампанията. Всички искат кметът да е сред хората, да бъде във всяко село. Ще отворя районната администрация към хората, ще отворя приемни във всяко населено място, ще съм в постоянен контакт с всички кметове и жители за вземането на решения“, заяви Евгения Алексиева и добавя, че няма да взима еднолични решения.

„Ще има открито и честно управление, прозрачност при вземането на решения и отчетност при разходването и публичност на бюджетните средства“, каза тя и подчерта, че най-важното е Панчарево да се сдобие с една компетентна и работеща администрация, открито, честно и почтено управление.

Приоритетите на Алексиева са свързани с екологията, за да може „най-красивото и емблематично“ Панчаревско езеро най-накрая да бъде почистено. „Там трябва да вложат страшно много средства, това изисква голямо желание от всички институции. Има готов проект, трябва само да бъде финансиран“, посочи тя.

Алексиева ще бъде много активна в работата с всички институции – министерства и областна администрация, които имат пряко отношение към стопанисването и поддържането на езерото: „Целта е то наистина да бъде почистено, да облагородим и да направим площите около него още по-приятни за туризъм, развлечение и спорт, както за жителите, така и за гостите, които всеки уикенд са там“.

Другият голям проблем на района е с незаконните сметища. Тук решението, според нея, е в по-строгия контрол и по-доброто взаимодействие със Столичния инспекторат относно фирмите, отговарящи за сметосъбирането и сметоизвозването, за да може наистина графикът, по който се случват нещата, да бъде изпълнен цялостно.

„Предлагам изграждането на площадки за разделно събиране на отпадъци. Това ще разреши в голяма степен проблема с нерегламентираните сметища. Ще бъдат изградени площадки във всяко едно населено място, за да могат хората, които живеят там, да ползват контейнерите за разделно събиране“, заяви Алексиева.

Тя благодари на всички жители на район Панчарево, които дадоха своята подкрепа и доверие за нея на първия тур на изборите, на който малко не й достигна, за да стане кмет от раз. Алексиева получи 4 043 гласа, изпреварвайки почти два пъти своя основен конкурент.

„Въпреки убедителната подкрепа резултатът не беше достатъчен за победа още на първия тур. Призовавам всички: нека заедно на балотажа да направим още една крачка заедно, за да може нашият общ дом Панчарево да има открито, честно и почтено управление. Затова гласувайте с номер 76“, призова Евгения Алексиева. /БГНЕС