Евгения Сарафова, "Театър на чудесата": Картографията е наука, но и изкуство

Всяка история от "Вълнуващият свят на картите" е вълнуваща и интересна, и за мен ще бъде удоволствие тя да докосне зрителите. Картографията е наука, технология, но и изкуство.

Това заяви за БГНЕС гл. ас. д-р Евгения Сарафова, която представя историята на картите и техните неочаквани и прелюбопитни приложения в панела "Вълнуващият свят на картите" от програмата на „Театъра на чудесата”.

Говорим с географа за приложенията на картите – от ежедневието до учението или работни ангажименти.

"Най-честата задача, която давам на първокурсниците, е да обмислят ежедневието си и да направят списък и "скрийншоти" от сайтовете, в които влизат и използват георгафски карти, защото дори когато чакаме автобус или трамвай на спирките, виждайки след колко време ще пристигнат те, ние отново използваме такива технологии, зад които стоят именно тези карти", обясни Сарафова и уточни, че тези карти не са само нещо, което хората виждат в прогнозата за времето или в случаите на Ковид статистика.

"Технологиите, които са свързани с картографията в днешно време се използват страшно много в ежедневието на обикновения човек, така че това е сърцевината на моята презентация", коментира още тя.

Д-р Сарафова обясни, че в историята на картографията има много карти, които са свързани с интересни истории или са помогнали за решаването на даден проблем. Тя дава пример с карта, която помага на медици в Лондон да открият причините за едно конкретно заболяване. "Всяка една карта, стига да бъде свързана с някоя важна тема или данни, разказва история и това е свързано и с нашите лекции. Все по-известно става и поправянето на карти, чрез които отново да бъде разказана една история пълноценно", отбеляза още географът и добави, че картите, които самата тя е избрала да бъдат представени по време на презентацията ѝ на 30 октомври в "Топлоцентрала" са най-добрите от опита ѝ като преподавател.

В днешно време една карта се прави лесно, дори за минути. "Тъй като имаме много иновативни софтуери, нови спътници, които непрекъснато ни дават източници на данни. Ако желаем обаче тези карти да бъдат качествено направени, то тогава какъвто и софтуер да имаме, няма как това да стане бързо. При това положение може да се наложи да отделим няколко седмици", уточни още експертът и подчерта, че картите освен своето научно приложение, са и вид изкуство.

"Старите учебници по картография, по които и аз съм учила, твърдяха, че картографията няма нищо общо с изкуството, защото картографията е наука, която си има своя научна база, теория, научен и теоретичен апарат. В определението, което Световната картографска асоциация се твърди точно обратното – а именно, че картографията е наука, изкуство и технология и аз се съгласявам с това обяснение, защото ако нямаш усещане за светове, за пространство, за позициониране на елементи, няма как да направиш хубава карта, особено при финалния процес, при който се оформят картографските данни", каза още Сарафова.

В едночасовата си лекция преподавателят ще представи различни примери от историята на картографията, съвременни географски карти, както и спътникови карти, които ни показват Земята от една различна гледна точка. /БГНЕС