Ръководителят на групировката "Вагнер" Евгений Пригожин загина в самолетна катастрофа

Ръководителят на групировката "Вагнер" Евгений Пригожин е загинал в самолетна катастрофа.

Информационната агенция ТАСС съобщи, че частен самолет „Embraer“ се е разбил в Тверска област. Всички лица на борда му са загинали, заявяват от пресслужбата на Министерството на извънредните ситуации на Русия.

„Самолетът „Embraer“ е летят от летище Шереметиево в Москва за Санкт Петербург. На борда му е имало трима пилоти и седем пътници. Всички са загинали“, заяви представител на министерството.

По предварителна информация, инцидентът се е случил близо до Куженкино.

От Службата за спешна помощ съобщиха, че са открити телата на четирима души. При удара си в земята самолетът е изгорял. Той е бил в полет по-малко от половин час.

От Росавиация започнаха разследване на инцидента. Сред пасажерите на борда е бил и ръководителят на паравоенната групировка „Вагнер“ Евгений Пригожин.

Само ден по рано ръководителят на "Вагнер" Евгений Пригожин се появи в първото си видеообръщение след неуспешния опит за бунт в Русия, в което подсказва, че се намира в Африка, припомня БГНЕС.

Видеото, публикувано в каналите на Telegram, свързани с наемническата групировка "Вагнер", показва Пригожин в бойно снаряжение, който казва, че групировката прави Африка "по-свободна".

Смята се, че "Вагнер" разполага с хиляди бойци на континента, където има доходоносни бизнес интереси.

Войниците на Пригожин са внедрени в страни, включително Мали и Централноафриканската република (ЦАР), където правозащитни организации и ООН ги обвиняват в извършване на военни престъпления.

Във видеото Пригожин казва, че „Вагнер“ проучва полезни изкопаеми, както и че се бори с ислямистки бойци и други престъпници.

"Ние работим. Температурата е +50°С - всичко е както трябва. ЧВК "Вагнер" провежда разузнавателни и издирвателни акции, прави Русия още по-велика на всички континенти, а Африка - още по-свободна", казва Пригожин в записа на изявлението.

Откакто оглави краткотрайния бунт през юни, който продължи само 24 часа, Пригожин не се е появявал в публичното пространство.

В края на юни около 5000 войници на "Вагнер" завзеха контрола над южния руски град Ростов на Дон и се придвижиха към Москва с обявената цел да отстранят военното ръководство.

Пригожин обаче спря настъплението след преговори с Кремъл, в които посредничи беларуският лидер Александър Лукашенко.

В рамките на споразумението за прекратяване на бунта обвиненията срещу Пригожин бяха свалени и му беше предложено да се премести в Беларус.

Между "Вагнер" и руското министерство на отбраната имаше много публични пререкания относно воденето на войната. Пригожин неколкократно обвини министерството, че не е снабдило групировката му с боеприпаси.

Пригожин твърди, че е основал групата "Вагнер" през 2014 г. Богат бизнесмен с криминално досие, той е известен като "готвача на Путин", тъй като е осигурявал кетъринг за Кремъл.

През 2014 г. „Вагнер“ започва да подкрепя проруските сепаратистки сили в Източна Украйна и се смята, че е помогнал на Русия да анексира Крим.

Преди войната в Украйна „Вагнер“ е разполагал с около 5000 бойци - предимно ветерани от елитните полкове и специалните сили на Русия.

През юни миналата година обаче Пригожин заяви, че от началото на войната в Украйна броят на групировката е нараснал до 25 000 бойци.

В края на юли се появи информация, че Пригожин е регистрирал в Беларус компания под името Concord Management and Consulting.

Според Единния държавен регистър на юридическите лица и независимите предприемачи на Министерството на правосъдието на Беларус, на 19 юли в село Цел, Могильовска област, Беларус, е регистрирана компания с капитал от 200 беларуски рубли (около 72 евро).

Според беларуския вестник Reform.by това е мястото на военния лагер, където са изпратени наемниците на „Вагнер“ след бунта на Пригожин в края на юни. Работата е насочена предимно към управление на недвижими имоти и Пригожин е начело на компанията. /БГНЕС