Еволюцията на сладоледа – феерия от вкусове и аромати

Сладоледът се предлага в различни варианти в цял свят. Независимо дали сте в Италия, Непал, Мексико или Сеул, ще откриете уникални варианти на това възхитително лакомство. В Италия можете да се насладите на лимоново джелато, а в Непал се предлага кулфи с ирис на клечка. Мексико е известно с баровете си с канела Paleta, а в Сеул можете да се насладите на "J"-образна надупчена царевична шишарка, пълна с мек сладолед.

Според Международната асоциация за млечни храни северноамериканците предпочитат шоколадовия, ваниловия и "cookies' n' cream" сладолед.

Все пак светът на сладоледа не е имунизиран срещу промени и като всяка кулинарна област се развива. През последните години се наблюдава експлозия от нови вкусови комбинации, неочаквани съставки и нови начини на представяне от големи и малки производители на сладолед.

На фронта на ароматите се появяват флорални съставки като роза, портокалов цвят, лавандула и жасмин, както и билкови нотки като шафран и естрагон. Друга тенденция са необичайните комбинации от солено и сладко.

"Jeni's Splendid Ice Cream има вкус "Everything Bagel", който включва сладолед от крема сирене", казва Тейлър Ан Спенсър, помощник-редактор по въпросите на храните в Delish.com.

"Забелязах много нови цитрусови аромати извън лимона, портокала и лайма, като каламанси, кумкуат и мандарина", казва тя.

Спенсър отбелязва базираната в Орегон новаторска сладоледаджийница Salt & Straw за "комбинации като шамфъстък с шафран и хибискус с кокос".

Тайлър Малек, който е съосновател на Salt & Straw заедно с братовчедка си Ким Малек, казва, че им харесва да си партнират с готвачи и производители, за да разказват културни истории чрез сладолед. Един от любимите сладоледи на Малек е сладолед от ягоди с мед и балсамико. За да представи ароматните ягоди от Орегон, той работи с местен пчелар, който е разработил меден балсамов оцет.

"Добавянето на малко от него позволи на ягодовия вкус наистина да изпъкне", казва Малек./БГНЕС