Европейският антирекорд на България: най-малко ваксинирани, най-много починали

България е с най-нисък брой на ваксинираните срещу COVID-19, и същевременно с най-висока смъртност, предаде репортер на БГНЕС.

Процентът на ваксинираните у нас към ноември достига 29, а броят на починалите е 325 на 1 милион души за 14-дневен период. По тези два показателя страната ни държи антирекорд в целия Европейски съюз.

От статистиката на Европейския център за превенция и контрол на заболяванията става ясна връзката между процента на имунизираните и броя на починалите. След нас е Румъния, където са ваксинирани само 43% – вторият най-нисък резултат в ЕС – смъртността съответно 267 души на 1 милион за 14-дневен период.

Данните показват, че колкото повече имунизирани срещу смъртоносната болест, толкова е по-малко хора умират от COVID-19. Лидерите по ваксинация Ирландия, Португалия, Малта, Дания, Белгия, Швеция и Финландия, където са ваксинирани между 83% и 93% от населението, са регистрирали смъртност между 0 и 29 души.

Едни от най-пострадалите държави по време на първата вълна Испания и Италия също са се справили много добре с предпазването от COVID-19 с помощта на ваксините. В двете страни броят на имунизираните е съответно 83% и 82%, а броят на починалите е 3 и 9.

Данните говорят и за географски различия. Страните от Западна и Северна Европа са най-напред по брой на ваксинираните, докато държавите от Централна и Югоизточна Европа не могат да се похвалят с такива добри резултати. Със сравнително висока смъртност и по-малък брой ваксинирани са Полша, Чехия, Унгария, Прибалтика. Но дори и те са в много по-добра позиция от България, Румъния и Словакия, където пандемията продължава да свирепства и да взима своите невинни жертви.

Тези статистически данни още веднъж потвърждават мнението на учените и медиците от цял свят, че ваксината е единственото в момента „оръжие“ срещу опасната болест. /БГНЕС