Евроактив: Вотът за законността в България се превръща във Ватерло за ЕНП

Европейската народна партия (ЕНП), най-голямата сила в Европейския парламент, претърпя тежко поражение в четвъртък заради резолюция, осъждаща отстъплението от демокрацията и въдворяването на корупция при управлението на българския премиер Бойко Борисов. Това твърди публикация на Евроактив, озаглавена „Вотът за българското върховенство на закона се превръща във Ватерло за ЕНП“.

ЕНП положи огромни усилия за изменение на проекторезолюцията, като замени критичните й текстове с похвала за подкрепяната от нея партия на Борисов ГЕРБ и се опита да насочи критиките към президента Румен Радев, който подкрепя протестиращите.

Но всички деструктивни поправки, внесени от Роберта Мецола (Малта) от ЕНП, бяха сразени при гласуване в сряда, а в четвъртък евродепутатите приеха резолюцията с 358 за, 277 против и 56 въздържали се.

В ЕНП имаше 30 дисиденти - 6 гласуваха за резолюцията, а 24 се въздържаха. Андрей Ковачев, ръководител на групата на ГЕРБ в ЕНП, осъди „злоупотребата“ с Европейския парламент от левицата и Зелените „в контекста на вътрешнополитическата битка в България“.

Други евродепутати от България, между които и евродепутатът Радан Кънев, който представлява дясноцентристката сила, критикуваща Борисов, приветстваха вота като триумф за европейските ценности и ясно послание, че ЕП чува гласовете на обезпокоените български граждани относно корупцията и лошото управление на ГЕРБ.

Това е трета загуба за ЕНП за последните дни. Тя се противопостави на климатичната цел за 60% намаляване на емисиите до 2030 г., но целта бе одобрена от парламента. Забраната за неплатени стажове за младежта също срещна възражение от ЕНП, но беше приета от парламента.

Ето защо Евроактив заключава, че снощният вот може да се превърне във Ватерло (последната битка на Наполеон I, сложила край на управлението му като император на Франция – бел. прев.) за ЕНП като най-голяма сила в ЕП. /БГНЕС