Еврохолд оспори забраната на сделката с ЧЕЗ

Еврохолд България АД ще защитава интересите на своите над 9000 акционери след решението на Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) за забрана на сделката с ЧЕЗ Груп, следвайки своята отговорност пред тях и изпълнявайки своите задължения, съобщиха от компанията.

Еврохолд вече внесе жалба в Административен съд – София област. Чешката енергийна група също предприе административни мерки срещу решението на българския регулатор.

Еврохолд продължава изпълнението на обявената през октомври стратегия за създаване на силна регионална ютилити компания в рамките на холдинга по модела на Евроинс Иншурънс Груп АД (EИГ), която е една от големите застрахователни групи в Югоизточна Европа (ЮИЕ). Компанията запазва интереса си към придобивания в енергийния сектор в региона и вижда в тях възможност за диверсификация на портфолиото си.

Създаденият от Еврохолд енергиен борд, който включва утвърдени международни и български енергийни експерти, продължава да работи за реализация на стратегията за развитие на ютилити бизнеса на холдинга в ЮИЕ.

БГНЕС припомня, че от компанията вече обявиха, че имат сключен договор за 335 млн. евро с ЧЕЗ - Прага. Парите за сделката ще бъдат осигурени от две глобални банки и собствен капитал, а от холдинга обмислят да поканят представител на държавата в борда на електроразределителното дружество. /БГНЕС