Евроизбори 2019: Политиците гласуваха (СНИМКИ + ВИДЕО)

Днес гласуваме на избори за членове на Европейския парламент от България. Общо 13 партии, 8 коалиции и 6-ма независими кандидати мерят сили.

България ще излъчи 17 депутати, които ще влязат в новия европарламент.

6 355 633 са българите в избирателните списъци с право на глас. В чужбина нашите сънародници гласуват в 191 избирателни секции в 64 държави. Изборният ден у нас започна нормално и преминава спокойно. Няма сигнали за опашки пред секциите. Репортерите и кореспондентите на БГНЕС в София и в страната проследиха вота на политиците и водачите на листи от основните партии. Ето как гласуваха някои от водещите политици: Нуждаем се от демократична България с ефективността на институциите си и образованието си, заяви президентът Румен Радев, след като упражни правото си на глас в Професионалната гимназия по транспорт „Макгахан”.

Президентът Румен Радев

„Изборите за Европейски парламент са не по-малко важни от националните избори. Защото Европа и България се намират на кръстопът. Нуждаем се от единна, силна и солидарна Европа, която да взема навременни решения в интерес на своите граждани. Нуждаем се от демократична България, силна с върховенството на закона и свободата на словото. С ефективността на своите институции, с предприемчивостта, идеите и таланта на своите граждани. И нашето бъдеще, нашата свобода, сигурност и благоденствие зависят и от хората, и от идеите, които днес подкрепяме с гласа си. Затова призовавам всички българи да гласуват и да не оставят друг да решава тяхното бъдеще. Тяхното участие в тези избори е най-сигурно средство за неутрализиране на всеки опит за доминация на корпоративен, контролиран и купен вот“, каза още президентът. В 9.30 часа в столичното 25 ОУ „Д-р Петър Берон” бюлетина пусна лидерът на БСП Корнелия Нинова. „Гласувах за промяна и справедливост, за една обединена и по-социална Европа. За това българите да имат своето място там и да бъдат равни с другите европейски народи”, каза тя след като упражни правото си на глас.

Лидерът на БСП Корнелия Нинова

В 10.00 в 36-то СУ „Максим Горки” гласува водачът на евролистата на левицата Елена Йончева. „Тези избори не са само за ЕП, те са за България. Тази вечер България и Европа ще бъдат променени, и ние ще успеем да извоюваме достойни европейски доходи и справедливост. Всеки от нас може да бъде част от промяната, България може да промени Европа“, каза тя след като гласува.

Водачът на евролистата на левицата Елена Йончева

„Ние сме Европа. Тя трябва да е такава, каквато на нас ни харесва. Това значи сигурна, просперираща и с високи доходи“, заяви лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов, който упражни правото си на глас в една от секциите на 78-о СОУ "Христо Смирненски" в Банкя. На въпрос как ще коментира думите на президента Румен Радев, който днес призова за промяна, Борисов отговори: „Моля ви, не ми разваляйте настроението днес. Той беше активен в цялата кампания, така че аз го приемам като политически лидер в нея. Не ми цитирайте човек, който през цялото време на тази кампания работи за БСП“.

Премиерът и лидер на ГЕРБ Бойко Борисов

Според Борисов трябва да бъдат публикувани междинните социологически резултати в изборния ден. „Честността е най-важното нещо. Хубаво е да си има. Аз не ги гледам агенциите и днес съм забранил да ми казват какви са резултатите. Като мине довечера 20.00 часа, като преброят резултатите, тогава. И утре е ден“, коментира още лидерът на ГЕРБ. Той подчерта, че след изборите ще започнат и консултациите за важните постове в ЕС. „Парламент, съвет, президент на ЕК, структуриране на мнозинства. Всички евродепутати, които ще отидат от България, къде и как ще се включат. Къде България ще има полза. Как да доведем европейската агенция по труда в София. С това да търгуваме, в добрия смисъл на думата постовете, които се избират“, каза още той. Бойко Борисов подчерта, че засега няма данни за кибератаки по време на изборния процес. Лидерът на ГЕРБ не каза дали се е възползват от правото си на преференциален вот и оправда ниската избирателна активност с поредицата от почивни дни и пътуванията зад граница на голяма част от българите.

Водачът на листата на ГЕРБ Мария Габриел

Гласувах за силна България в обединена Европа, каза водачът на листата на ГЕРБ/СДС Мария Габриел, която пусна своя глас в благоевградското село Хаджидимово. Габриел избра да гласува с хартиена бюлетина. „Гласувах за България, задаваща приоритети в европейския дневен ред, гласувах за Европа, която се грижи за най-отдалеченото училище, за най-малкото населено място. Гласувах и за Европа, която носи полза в ежедневието“, допълни Габриел.

Председателят на ДПС и водач на листата на движението за членове на ЕП Мустафа Карадайъ

Председателят на ДПС и водач на листата на движението за членове на ЕП Мустафа Карадайъ гласува в СУ „Петко Рачов Славейков“ в Кърджали. „Гласувах за мир, демокрация, толерантност; за по-достоен живот на всички ни в България – и най-вече на младите хора“, каза той и продължи: „Гласувах да произвеждаме добри кадри за нашата икономика. Гласувах за ускорено и догонващо развитие на страната в рамките на Европа и ЕС. Ние залагаме на младите“, допълни Карадайъ.

Водачът на листата на „Демократична България“ Радан Кънев

Гласувах за силна Европа и по-демократична България, заяви след като упражни вота си машинно кандидатът за евродепутат на „Демократична България“ Радан Кънев в столичното 1 СОУ „Пенчо Славейков“. „Гласувах още да има алтернатива за българските граждани – нещо, което отдавна липсва. И да, гласувах на машина и се почувствах малко поне в XXI век, така че призовавам всички, които имат в секциите машини да ги използват”. Кънев е уверен, че неговият глас има тежест и за това всеки трябва да гласува.

Председателят на парламента Цвета Караянчева

„Гласувах за Европа на здравия разум, а не на популизма и на крайно левите и десните течения“, каза председателят на Народното събрание Цвета Караянчева, след като гласува в Кърджали също с хартиена бюлетина. „Гласувах за силния глас на България в Европа, - гласувах той да се зачита така, както е било и досега; за да могат българските граждани да бъдат спокойни, че в Европа има място и за тях“, допълни председателят на НС.

Вицепремиерът и лидер на ВМРО Красимир Каракачанов

Гласувах за това в Европейския парламент да има истински българи, които да отстояват националния интерес на страната ни, каза вицепремиерът Красимир Каракачанов, минути след като даде своя вот в 134 СОУ „Димчо Дебелянов“. Каракачанов коментира още, че „семейството е България, а не Европа, и трябва да се отстояват българските интереси“. „Гласувах в Европарламента да има истински български евродепутати, които да бранят България и да бранят нейните интереси“, заяви Каракачанов и подчерта, че приоритетът на бъдещите евродепутати трябва да бъде насочен към отстояването на интересите на страната ни. /БГНЕС