Еврокомисар: ЕС не се нуждае от ваксината Sputnik V

Европейският съюз не се нуждае от руската коронавирусна ваксина Sputnik V. Това заяви пред телевизионния канал TF1 европейският комисар по вътрешния пазар Тиери Бретон.

Тиери Бретон, еврокомисар по вътрешния пазар

"От март до юни ще изпратим между 300 милиона и 350 милиона дози ваксини до Европа. Тъй като Европа е континентът с най-много ваксини (четири), одобрени от медицинските регулатори, ние сме първият континент, за който се произвеждат ваксини. Ние абсолютно не се нуждаем от "Sputnik V", каза политикът. Според него е необходимо масово да се произвеждат и разпространяват вече одобрените ваксини.

Бретон добави, че е възможно да се постигне колективен имунитет срещу коронавирус в Европа до 14 юли, френският национален празник.

Бретон добави, че е възможно да се постигне колективен имунитет срещу коронавирус в Европа до 14 юли, френският национален празник.

На 17 март Бретон, отговаряйки на въпрос за възможността да се използва руското лекарство за компенсиране на недостига в ЕС, той заяви, че Европейската комисия не се съмнява в качеството на Sputnik V, но е известно, че Руската федерация "също има трудности с производството на тази ваксина”.

На 4 март Европейската агенция по лекарствата обяви началото на процедурата за експертна оценка и изследване на ваксината Sputnik V./БГНЕС, ТАСС

Париж / Франция