Еврокомисар Макгинес: Не гледайте срока за членство в Еврозоната, трябва критериите да бъдат изпълнени

“Проведохме ползотворна среща с еврокомисаря по финансова стабилност, финансови услуги и съюз на капиталовите пазари Марейд Макгинес. Обсъдихме как да задълбочим нашето сътрудничество”. Това заяви премиерът акад. Николай Денков, предаде репортер на БГНЕС след среща с еврокомисаря по финансова стабилност, финансови услуги и съюз на капиталовите пазари Марейд Макгинес.


Утре, заедно с финансовия министър Асен Василев, еврокомисарят ще посети и ГКПП Капитан Андреево. “Много по-различно е от това да се срещнем в Брюксел. В очакване съм утре да видя как се извършват митническите проверки на границата, за да предоставя тази информация на моите колеги”, каза още еврокомисарят.

Тя поясни, че членството ни в Еврозоната ще се случи при изпълнение на всичките критерии, така че да не се фокусираме единствено върху датата 1 януари 2025 г. “Желанието на България за членство в Еврозоната е същото като това на ЕК, но трябва да се изпълнят критериите”, обясни Марейд Макгинес.

Еврокомисарят определи санкциите срещу Русия като най-сериозните, които някога ЕС е прилагала. “Колкото повече санкции, толкова по-голяма е възможността те да бъдат избегнати, тъкмо това се обсъжда и сега”, коментира еврокомисарят.

Министърът на финансите Асен Василев, заяви, че в момента "виждаме активизация на внос и износ на стоки от двойна употреба към Русия". “Те минават към българо-турската ни граница, оттам през Азербайджан. Дискутирахме как да пресечем този канал и да го предотвратим”, поясни Василев. И допълни, че над 20 000 международни компании участват в избягването на санкциите срещу Русия. “Обсъдихме как това да бъде пресечено много по-активно”, добави той.

Относно международно разследване, разкрило схема как “Лукойл” заобикаля ембаргото на ЕС за руски петролни продукти, премиерът Денков коментира: “Лукойл не е нарушил нито един митнически закон и нито една разпоредба. Без да има доказателства, не бих искал да се злоупотребява с такива обвинения. Ако намерим такива следи, ще ги представим пред вас. За момента няма нищо, което да предопределя това. Заобикаляне на санкциите има, но този проблем трябва да се решава на европейско ниво”, добави той./БГНЕС