Еврокомисар: София е най-добре електрифицираният град

Европейската комисия може да помогне финансово на България за осъществяването на зеления преход, но страната ни най-добре знае как той да се случи. Това заяви европейският комисар по въпросите на околната среда, океаните и рибарството Виргиниюс Синкявичюс, предаде репортер на БГНЕС.


Синкявичюс посочи, че е обсъдил с премиера акад. Николай Денков зеления преход.


„Благодарен съм на министър-председателя и правителството, че признават важността на зелената сделка. Говорихме за реформи, за справедливия преход и за механизмите. Българските министри знаят най-добре как да се направи този преход. Ние можем да помагаме финансово, но вие знаете най-добре как това може да се случи“, каза еврокомисарят.


Синкявичюс заяви, че е имал възможност да се срещне с гражданското общество и да чуе тяхното мнение за зелената сделка, кръговата икономика и др. Той изрази задоволство от напредъка по отношение на електрифицирането, което се отразява много добре за чистотата на въздуха. По време на срещите му са обсъдени и процедурите за неизпълнение на европейското законодателство и България има напредък.

По отношение на въгледобива и евентуалните нови процедури по неизпълнение, Синкявичюс посочи: „В момента е прекалено рано да говорим за нови процедури по неизпълнение. Мога да кажа само добри думи за сътрудничеството между българското правителство и ЕК. Това значи, че ние напредваме. По отношение на отпадъците и тяхното обработване България е една от 14 държави, които не са изпълнили целите в определения период“.

Той припомни, че България е последната държава в ЕС, която има различна система за изчисляване на таксите за смет на местно ниво. „Трябва принципът да бъде въз основа на количеството отпадъци, това е принципът, по който ще се работи в бъдеще”, уточни еврокомисарят.

Той каза, че България трябва да кандидатства, за да получи средства за бедствието по Черноморието. „Процедурата е отворена. България има определен срок, той не е изпуснат“, обясни еврокомисарят и добави, че едва след като кандидатстваме може да се вземе решение.

Синкявичюс посочи, че има обща препоръка по отношение на това къде да се поставят измервателните станции на въздуха. „В София има голям напредък по отношение на транспорта. Мисля, че София е най-добре електрифицираният град, но ахилесовата пета е в енергийния сектор - в районите използващи въглища”, отбеляза той. /БГНЕС