Еврокомисията ще представи мерки за борба с енергийната криза

Европейската комисия (ЕК) трябва да представи на 28 септември документ, който ще определи стъпките за борба с енергийната криза, съобщи агенция Bloomberg, позовавайки се на свои източници.

Урсула фон дер Лайен, председател на ЕК

Според тях ЕК планира да овладее енергийната криза чрез намаляване на пазарните колебания, увеличаване на ликвидността на енергийните пазари и понижаване на цените на природния газ.

Както отбелязва агенцията, борбата с енергийната криза и по-специално ограничаването на цените на природния газ може да стане една от централните теми на неформалната среща на лидерите на ЕС в Прага на 7 октомври и на срещата на върха на ЕС в Брюксел, която ще се проведе на 20 и 21 октомври. Според Bloomberg, по-рано през септември ЕК е разпространила вътрешен документ, който анализира проблемите с ограничаването на цените на синьото гориво. По-специално бяха разгледани варианти като установяване на финансов контрол върху виртуалния хъб Title Transfer Facility (TTF) в Нидерландия, чрез който се определят пазарните цени на газа, за да се избегнат спекулации, и създаването на допълнителна платформа за определяне на цената на горивото, за да се гарантира съществуването на по-ефективно функциониращ пазар с по-малко нестабилност.

Според документа, в случай на прекъсване на доставките на гориво за ЕС, един от начините за контролиране на цените на газа може да бъде временно свързване на TTF с индекса JKM (Япония Корея Маркер, който отразява цената на доставките на втечнен природен газ за Япония, Южна Корея и Китай). В допълнение, документът проучва възможността за създаване на клирингова къща в ЕС за получаване на данни за производствените цени на LNG или други вносни горива. /БГНЕС

Брюксел/ Белгия