Еврокомисията има сделка за ваксината с BioNTech и Pfizer

BioNTech и Pfizer потвърдиха, че има сделка с Европейската комисия за закупуване на до 300 милиона дози от тяхната коронавирусна ваксина, съобщи „Политико”.

„Като компания, основана в сърцето на Европа, ние с нетърпение очакваме да снабдим милиони хора след одобрение от регулаторите“, пише в изявление съоснователят на BioNTech Угур Шахин.

Комисията се съгласи да закупи 200 милиона дози от ваксината, с възможност за закупуване на допълнителни 100 милиона, се казва в съобщение на компанията, изпратено до медиите.

Изпълнителният директор на Pfizer Алберт Бурла заяви, че това е "най-голямата първоначална поръчка на дози ваксини ... до момента" за компаниите.

Ваксината ще се произвежда както в белгийските производствени обекти на Pfizer, така и в немските на BioNTech. Компанията се надява да произведе 1,3 милиарда дози през 2021 година.

Компаниите обявиха, че тяхната ваксина е 90 процента ефективна и могат да представят данни на Европейската агенция по лекарствата още през следващата седмица.

Някои бяха обезпокоени след новината, че ЕС все още не е готова с договора си за ваксините, докато САЩ и Обединеното кралство вече са го направили.

В понеделник Комисията бързо подчерта, че сделката ще бъде завършена скоро.

Комисията завърши „проучвателни разговори“ с BioNTech и Pfizer още през септември. Брюксел е приключил подобни разговори с двама други производители на ваксини и е подписал сделки с трима други, включително друг фаворит - AstraZeneca. /БГНЕС