Еврокомисията отпусна 1 млрд. евро за ваксини за COVID-19

На онлайн конференция за набиране на средства за коронавирусната ваксина Европейската комисия отпусна 1 млрд. евро за тази цел. Германия дари 525 милиона евро, България - 100 хиляди евро.

Европейската комисия отпуска 1 милиард евро за разработване на ваксина срещу коронавирусната болест COVID-19, заяви председателят на ЕК Урсула фон дер Лейен при откриването на онлайн конференцията за набиране на средства за тези цели, проведена в рамките на мотото Global Responce.

На свой ред канцлерът на Германия Ангела Меркел обяви, че Германия ще отдели 525 милиона евро за разработване на ваксина срещу коронавирус.

Франция ще дари 500 милиона евро, заяви президентът Еманюел Макрон.

Според премиера на страната Педро Санчес Испания е готова да плати 125 милиона евро в общия фонд.

Както каза генералният секретар на ООН Антониу Гутериш, лечението на COVID-19 трябва да се възприема като глобално обществено благо и да бъде достъпно за всички.

От своя страна ръководителят на Световната здравна организация (СЗО) Тедрос Адхан Гебрейесус отбеляза, че основното предизвикателство е не да се разработи ваксина като такава, а да се достави на всички пациенти, които се нуждаят от нея, както и да е налице публичното достъпно лечение на COVID-19.

Както се съобщава на страницата на Еврокомисията в Туитър, първоначалната цел на акцията е да се съберат 7,5 милиарда евро за създаване на ваксина срещу COVID-19 .

Освен страните членки на ЕС, конференцията беше организирана от Обединеното кралство, Норвегия, Япония, Саудитска Арабия и Канада.

До 4 май са регистрирани повече от 3,5 милиона случая на коронавирусна инфекция по целия свят. Около 247 400 пациенти са починали от белодробното заболяване, което вирусът е причинил. От началото на пандемията са се възстановили 1,1 милиона души. /БГНЕС