Еврокомисията срещу американските санкции против „Северен поток-2”

Еврокомисията се обявява срещу плановете на САЩ да затегнат икономическите ограничения срещу газопровода "Северен поток-2", заяви говорителят й Петер Сано за агенция РИА- Новости.

„Екстериториалното прилагане на санкциите противоречи на международното право. Европейската политика се определя в Европа, а не в трети страни", каза той.

По-рано в Конгреса на САЩ бе съгласуван проект на бюджета за отбрана, в който има нови мерки против "Северен поток-2". Документът предвижда санкции срещу компании, които съдействат за продажбата, наемането и използването на кораби за полагане на тръби, а също предоставят застрахователни и технически услуги.

Както подчерта говорителят, Европейският съюз се обявява срещу въвеждането от трети страни на икономически ограничения „спрямо компании от ЕС, които извършват законен бизнес". Стано посочи, че в Еврокомисията се разработват предложения, „които ще повишат устойчивостта на Европа" към такива мерки.

„Нашето виждане ще бъде представено в специално съобщение за засилване на икономическия и финансов суверенитет на Европа, което е планирано да бъде представено в скоро време", добави той.

Как отбеляза Стано, Евросъюзът възнамерява да обсъди с новата администрация на САЩ въпроса за ограничителните мерки против европейските компании. Той напомни, че ръководителят на евродипломацията Жозеп Борел изразил през юли опасения по повод засилващата се заплаха от прилагането на екстериториални санкции от Вашингтон.

Евросъюзът е напълно „отдаден за защита на интересите на съюза, а също на физически и юридически лица, които осъществяват своите права" в съответствие съд законодателството, резюмира Стано. /БГНЕС