Евронюз: Как Олаф Шолц промени ролята на Германия в ЕС

Олаф Шолц със сигурност е приел мантията на Ангела Меркел като "канцлер на кризата", ако може да се съди по първата му година на поста.

Войната на европейска земя избухна само два месеца след началото на мандата му, а продължаващата дискусия за това колко военна и финансова подкрепа трябва да окаже Европейският съюз на Украйна често се върти около най-голямата икономика на блока.

Десетилетната силна енергийна зависимост на Германия от Русия беше широко разобличена и осъдена, а бързането на Шолц да намери алтернативи на руския газ доведе до напрежение между коалиционните партии в младото германско правителство и ги принуди да направят частичен обратен завой от целите си в областта на политиката за климата.

Пълзящата инфлация застрашава постпандемичното възстановяване на икономиките в цяла Европа и основното притеснение на германските избиратели е дали ще могат да си позволят да включат отоплението си тази зима.

Ето как Олаф Шолц промени ролята на Германия в Европа.

Важен играч в Европа, но не доминиращ

Шолц иска Германия да бъде важен играч в Европа, но вече не доминиращ, казват експерти.

Ларс Хайдер, главен редактор на вестник „Хамбургер Абендблат“ и автор на биографичната книга „Олаф Шолц: Пътят към властта“, заяви пред „Евронюз“, че по същество Олаф Шолц е воден от убеждението, че Европа може да продължи да съществува в света през XXI век, само ако е обединена и единна.

„Това е и причината, поради която той не тласка напред и не поема водеща роля, както многократно се изисква. Германският канцлер не бива повече да създава впечатлението, че в крайна сметка той решава какво и как да се случи в Европа“, заяви Хайдер.

Страната, която някога бе представена като „неохотния хегемон“ от списание „Економист“ през 2013 г., привидно отстъпва назад, за да се превърне в по-равностоен партньор при Шолц.

Хайдер също така смята, че напрежението между новия канцлер и френския президент Еманюел Макрон по въпроси като енергийната криза и отношенията с Китай е било преувеличено от медиите.

„Отношенията между Германия и Франция не са толкова лоши, колкото се изкарват. Олаф Шолц определено знае стойността на оста Берлин-Париж и също така знае, че Франция е най-важният партньор на Германия, поне в рамките на ЕС“, каза той.

Не поема рискове и не е водещ по отношение на Украйна

Въпреки че Германия предоставя на Украйна постоянна военна, временна и финансова подкрепа, някои смятат, че Германия има историческа отговорност да поеме много по-активна - а не само реактивна - роля в подпомагането на Украйна в борбата с руското нашествие.

Германският канцлер стоеше рамо до рамо с председателя на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен по време на пътуването ѝ до Берлин през октомври 2022 г. и повтори призива си към международните партньори да се споразумеят за „план Маршал“ за Украйна, за да ѝ помогнат да се възстанови от щетите на войната.

Той призна, че за това ще са необходими милиарди евро и долари през следващите години.

Д-р Щефан Майстер, ръководител на програмата „Международен ред и демокрация“ в Германския съвет за външни отношения (DGAP), заяви, че решението на Германия да увеличи зависимостта си от руската енергия дори след анексирането на Крим през 2014 г. е „провалена политика“.

„Това е банкрут на германската Остполитик... тя се провали, не предотврати тази война“, каза той.

Майстер признава, че Германия вече е направила „повече, отколкото често се обсъжда по отношение на доставките на оръжие и финансовата подкрепа“ за Украйна, но че Шолц все още носи отговорност да оформи европейския отговор повече, отколкото досега.

„Той (Шолц) не обича да поема рискове. Всъщност той не поема водеща роля по отношение на Украйна; нито във вътрешната политика, нито на европейско ниво. Мисля, че това отслаби ЕС и го направи още по-зависим от действията и реакциите на САЩ“, каза той.

„Наистина не е достатъчно за ситуацията, в която се намира Европа в момента, най-голямата икономика в Европа да не е водеща по ключови въпроси, свързани с Украйна в тази война“.

Майстер смята, че германският - и европейският - отговор трябва да бъде по-далновиден и стратегически, а не просто „калпави“ реакции на събитията в хода на тяхното развитие.

„Мисля, че трябва да се подготвим за по-дълга война по отношение на подкрепата за Украйна... Затова искам да видя финансов план за оцеляването на Украйна в рамките на да речем следващите две години, по отношение на месечно, годишно финансиране на украинския бюджет“, каза той.

„Имам впечатлението, че повече обсъждаме възстановяването на Украйна, отколкото непосредствените нужди на Украйна за следващата година“.

Подкрепата за Украйна сред германските граждани остава висока, но Шолц ще трябва да задържи избирателите на своя страна, ако разходите за войната продължат да се трупат още много месеци или години.

Да променим политиката за климата?

Политиката в областта на изменението на климата остава важен проблем за германските и европейските избиратели, но напредъкът във вътрешен план е възпрепятстван, тъй като Шолц реши да запази атомните електроцентрали в експлоатация по-дълго, да изгаря повече въглища и да намери други източници на природен газ като решения за предотвратяване на енергийна криза у дома.

Това беше горчиво хапче, което Зелената партия трябваше да преглътне.

Както заяви пред „Евронюз“ Расмус Андресен, германски депутат от Зелените, сега най-важното е да се спазват дългосрочните цели в областта на политиката за климата, залегнали в коалиционното им споразумение.

„Мисля, че Олаф Шолц разбира, че ако иска да управлява със Зелените и иска да си осигури тяхната подкрепа, тогава трябва да изпълни целите по отношение на климата“, каза той.

„Става въпрос за оказване на натиск върху него и от нашия коалиционен партньор (либералните демократи - СвДП) и мисля, че след две или три години Германия ще бъде в много по-добро положение, когато става въпрос за политиката в областта на климата“.

Андресен е оптимист и за напредъка, който вече е постигнат на европейско ниво с тежестта на Германската зелена партия зад гърба на Шолц през последната година.

„Ако погледнем първата година, особено когато става въпрос за преговорите по пакета "Подходящ за 55" на ЕС, може да се види ролята, която германското правителство - министерството на климата, а също и външното министерство - изигра в преговорите на европейско ниво. Можете да видите огромна разлика между това, което беше направило предишното правителство, и това, което направи новото правителство“.

Въпреки че собствените цели на Шолц в областта на политиката за климата може да не са амбициозни, Зелената партия ще продължи да му търси сметка в Берлин и Брюксел, казват експертите.

Търси своето място на европейско ниво

Мнението на Брюксел е, че Шолц „не е искал да играе водеща роля“, когато е ставало въпрос за съвместния отговор на войната в Украйна, обяснява Андресен, но също така признава, че това е първата година на Шолц на поста и той „все още търси своето място на европейско ниво".

Продължаващата война на прага на ЕС се нуждае от по-добра стратегия в средносрочен и дългосрочен план, казват експертите.

Освен това ЕС трябва да погледне в бъдещето по критични въпроси като сигурността, политиката по отношение на изменението на климата и имиграцията и др.

Популярността на германския канцлер в Германия изостава от тази на министрите му от Зелената партия Аналена Баербок, и Роберт Хабек, според ноемврийските проучвания на „Форшунгсгрупе“.

Шолц не иска Германия да бъде доминираща сила в Европа, но това нежелание да поеме отговорност се тълкува като бездействие, казват мнозина. /БГНЕС

Тагове: