Евронюз: Токсичните пелени представляват риск за здравето на 90% от бебетата

Според доклад, 90% от бебетата са изложени на въздействието на силно токсични пелени.

Изследването, проведено във Франция, показва, че това може да доведе до опасност от тежки заболявания в по-късна възраст.

Агенция ANSES е проверила най-продаваните марки пелени за еднократна употреба и е открила 38 химикала с "много сериозна опасност" в пелените, продавани в цяла Европа. Повечето от химикалите нарушават хормоналния баланс, твърдят служителите, което означава, че те не се считат за безопасни.

Всяка минута в Европа се произвеждат 1000 пелени. Пазарът е на стойност 7 милиарда евро годишно и е доминиран от две марки - Pampers (36%) и Huggies (2%).

В проучването се посочва, че над 14 милиона европейски деца могат да страдат от "потенциално много тежки, променливи и латентни заболявания, които да повлияят на качеството им на живот", съобщава Евронюз.

Това включва ракови заболявания, съмнения за ендокринни (хормонални) смущения и дори репротоксичен ефект (засягащ плодовитостта). По данни на Световната здравна организация децата са особено уязвими към химикалите.

Ще забрани ли ЕС да се продават токсични пелени?

След като изследването беше публикувано за първи път през 2019 г., ANSES предприе последващи действия, като тества 9 големи марки. Те откриха само един от химикалите, който все още присъства - формалдехид, който е канцерогенен. Това предполага, че марките поне са реагирали по някакъв начин.

Но замърсяването може да се върне, затова агенцията поиска от ЕС да ограничи категорично химикалите в пелените.

Институциите на ЕС се противопоставят на това предложение. Блокът трябваше да защити потребителите, като приеме закон тази седмица, но те пропуснаха законовия срок.

"Всеки ден родителите рискуват да изложат новородените си бебета на токсични химикали, просто като сменят пелените им. Не е работа на родителите да знаят дали пелените, които използват, са токсични или не", казва Мария Арена, член на Комисията по околна среда, обществено здраве и безопасност на храните на Европейския парламент и активист по въпросите на химикалите.

"ЕС трябва да се активизира и да забрани тези вещества в пелените и да осигури среда без токсини за всички."

Европейската агенция по химикали признава потенциалните рискове, като твърди, че химикалите не трябва да присъстват, но според нея френските изследователи не са успели да докажат по подходящ начин риска за децата.

Въпреки това тази позиция е погрешна, твърдят неправителствените организации. Европейската комисия пропусна законовия срок за отговор на френското предложение, което ще забави защитата на потребителите с месеци или години.

21 неправителствени организации, като Plastic Soup Foundation и Client Earth, са изпратили писмо до Комисията, в което заявяват, че последиците за здравето на децата могат да бъдат необратими и че тя трябва да забрани химикалите. Менструалните и други хигиенни продукти се произвеждат от същите материали и също представляват опасност. /БГНЕС