Евронюз: Великденските традиции в България - боядисване на яйца и козунак

В България боядисването на яйца и обредното печене на хляб са важна част от подготовката за православния Великден във всяко българско семейство, се казва в репортаж на „Евронюз“.

Традициите за приготвяне на хляб в България започват на Велика събота. Козунакът е сладък хляб, приготвен със захар, стафиди и бадеми, който се поднася на Коледа и по други специални религиозни поводи.

Сладкото великденско лакомство може да има няколко форми: някои готвачи избират да оплетат хляба, докато други предпочитат да го оформят в кръгла форма. Рецептите често се предават от поколение на поколение.

Докато тестото се пече - е време да се боядисат яйцата.

В днешно време много семейства избират готови комплекти за боядисване, но някои българи разчитат и на растения за боядисване на яйца: цвекло за червена боя, люспи от лук за жълта боя, коприва за зелена боя и люспи от червен лук за лилава боя.

„С първото боядисано в червено яйце се прави кръстче на челото на най-малкото дете в къщата за здраве“, разказва Никол пред „Евронюз“.

Първото червено яйце се оставя до иконата на Богородица и Иисус. То замества старото, което се разтваря, и ако жълтъкът му е цял, се вярва, че в къщата ще царят здраве и благоденствие.

Хлябът е важна част от религиозните ритуали в голяма част от Източна Европа и заема символично място на трапезата по време на считания за най-свещен ден в годината. /БГНЕС