Евронюз: Езикът на омразата пречи на Скопие за ЕС

София обвинява Скопие в антибългарска риторика и отричане на общите етнически и езикови корени, което противоречи на основните европейски ценности. Това се казва в репортаж на Евронюз, посветен на отношенията между двете страни.

Блокиране на преговорите за присъединяване

България настоява нейната югозападна съседка да признае предполагаемите си български корени и, че македонският език е западнобългарски диалект – спор, който всъщност е уреден през 1999 г. На 1 август август 2017 г. двете страни подписаха Договор за приятелство и добросъседство. София пропусна споразумение по историческите спорове, което е договорено в него и засега блокира започването на преговори на РС Македония с ЕС (ноември 2020 г.).

София искаше да се отличи като регионален водач на ЕС. Тя постави разширяването на Евросъюза отново на дневен ред по време на своето председателство през 2018 г. Пътят към него бе проправен с Договора за приятелство, който според българското правителство не се спазва от РС Македония.

„Макар българското правителство да блокира настоящия прозорец за преговори за присъединяване на РС Македония, то заявява, че както и преди е отворено за диалог. То обаче настоява всички двустранни въпроси да бъдат решени преди преговорите за присъединяване да започнат“, заявява кореспондентът на „Евронюз“ Дамян Воденичаров.

Според българския външен министър Екатерина Захариева това е единственият начин да се гарантира, че процесът на разширяване няма да отслаби ЕС: „Ако има нерешени двустранни проблеми, ако систематично се нарушават договорите, това означава, че страната кандидатка не е готова. По просто казано това са различията между България и Северна Македония. Тя трайно не изпълнява Договора за приятелство"

Споразумението има за цел да реши дългогодишните проблеми между двете страни - историческите спорове и речта на омразата, както и проблемите на малцинствата.

„Северна Македония се ангажира да не предявява претенции за малцинство в България ... това би означавало, че една трета от българското население, жителите на Пиринска Македония, са малцинство! Това е абсурдно! Тези хора никога не биха приели това“, подчерта българският външен министър.

Между една четвърт и една трета от днешното българско население са потомци на македонски българи - бежанци от Македония в Северна Гърция и днешна Северна Македония. До 2018 г. съществуваше дългогодишен спор за името между Гърция и днешна Северна Македония.

Географският и исторически регион Македония включва днес земите на Македония в Северна Гърция, Република Северна Македония и Благоевградска област в Югозападна България. Малки части принадлежат на Южно Косово, Южна Сърбия и Югоизточна Албания.

Александър Велики

Македония достига върха на своето могъщество по времето на цар Александър III Велики /336-323 г. пр. н.е./. Под предлог, че отмъщава на персите заради тяхното нашествие в Гърция 170 години по-рано, през 334 г. той застава начело на обединената гръцка армия и ги побеждава в три битки – при Граник, Иса и Гавгамела. Александър Велики завладява Египет, Персия и разширява своята империя до Хиндукуш и Инд. /БГНЕС