Евронюз: В корумпирана България изход от кризата е малко възможен

Хиляди антиправителствени протестиращи в България, скандиращи "мафията вън", са по улиците на столицата София, с обвинения в корупция и искане за оставката на премиера Бойко Борисов, неговото дясноцентристко правителство и главния прокурор, пише в публикация Евронюз.

Медията търси отговор каква е историята зад протестите и може ли Борисов успешно да потуши бурята, обхванала администрацията му.

След припомняне за нахлуването в кабинетите на президента Румен Радев, твърдящ, че Борисов, че има "връзки с олигарсите", и арестите на негови подчинени, публикацията обръща поглед към главния прокурор Иван Гешев и повдига въпроси дали ролята му не е станала твърде политическа.

"Корупцията и дефицитът на правосъдие са спешни за разрешаване проблеми", казва пред Евронюз Димитър Бечев, старши сътрудник на Атлантическия съвет. "Но сега това е в резонанс с по-широк кръг от обществото, а премиерът Борисов изглежда слаб и зависи от интереси", казва той.

„Протестиращите, които скандираха „Мафия“ и „Оставка“, обвиняват правителството на Борисов и главния прокурор Гешев в умишлено забавяне на разследванията на предполагаеми връзки между длъжностни лица и местни олигарси“, продължава статията.

Президентът Радев е цитиран в текста относно мнението му, че „превръщането на правителството в мафиотска структура е накарало българите от всички възрасти, независимо от политическата им принадлежност, да повдигнат искания за спазване на закона". Според него, гневът се е надигнал след години на "корупция, подбуждане на страх, рекет на прокуратурата".

Не са подминати и случаите на полицейска бруталност, както и на раняване на полицаи.

На снимката: премиерът Бойко Борисов и президентът Румен Радев

Корумпирана ли е България? – задава въпрос Евронюз.

В отговор на този въпрос медията сочи надзирателят „Transparency International“, който нарежда България като най-корумпираната от 27-те държави в ЕС.

Весела Чернева, ръководител на софийския офис на Европейския съвет за външни отношения, казва за Евронюз:

"Хората се вбесиха много, защото вече са убедени, че олигархията има много по-голяма власт над държавата, отколкото всеки може да си представи, и че главният прокурор действа като политик, а не като обществен защитник".

Но не е само на политическо ниво, твърди текста. Според него корупцията засяга и бизнеса на България. „За икономиката се казва, че е една от най-бедните в Европа, главно поради корупцията“, продължава публикацията и цитира доклад от 2019 г. от Центъра за изследване на демокрацията в София за корупцията в България, че поне 35% от договорите за обществени поръчки включват корупционни практики.

Според текста, нито призива на Борисов за успокояване на обстановката заради „необходимостта от стабилност, тъй като светът влиза в най-ужасната си криза", нито поисканата от него оставка на министрите на финансите, икономиката и вътрешните работи след разговори в рамките на партията, няма да накарат протестиращите да се приберат вкъщи.

"Възможно е да сме стигнали до момент, в който няма връщане назад - в смисъл, че само провеждането на нови избори може да разреши кризата", казва Ченева.

Тъй като броят на протестиращите е между 10 000-20 000 души, тя смята, че движението "не заплашва стабилността или обществения ред".

За Евронюз Мария Матева, 32-годишна активистка от Правосъдие за всеки, казва, че протестиращите искат цялостна реформа на правосъдната система, включително промени в ролята на главния прокурор - никоя настояща партия не е годна да предизвика реални промени в България.

"Повечето политически формации в България произхождат от комунистическата партийна структура. Те са едни и същи хора, оцветени по различен начин", твърди Матева.

Тя се надява, че по-малки партии като Демократична България (ДБ), подкрепени от „истинските демократи“, според нея, ще станат по-големи в бъдеще. (В момента ДБ няма места в парламента).

Матева смята, че именно младите хора ще имат силата да обърнат вълната - поколение, което „е учило и живяло в чужбина“ и на което „се възлагат надежди да се отърве“ от сегашната политическа класа, нещо, което предишните поколения не са успели да постигнат.

Катрина Димитрова, млада българка, учила във Великобритания и живееща в момента в Лондон, е част от поколението, за което Мария Матева споменава, и се съгласява с нея: „Нуждаем се от ново начало, нови лица“.

На снимка: Христо Иванов

Какво е решението на протестите на България? - задава друг въпрос Евронюз.

„Решението за изкореняване на корупцията в България се крие в нови избори“, казва Бечев и добавя, че те ще трябва да бъдат последвани от "реформа на съдебната система", която ще включва "ограничаване на властта на генералния прокурор и разширяване на отчетността".

Но това изглежда малко вероятно, смята от своя страна медията.

„Сегашният мандат на Борисов предстои да приключи в началото на 2021 г. и той отказва да се оттегли. Премиерът ще се изправи пред вот на недоверие, внесен от от Социалистическата партия, през следващата седмица, който се очаква да спечели“, заключава Евронюз. /БГНЕС