Европа бърза с ваксините, за да спаси лятото

Европа може дае в очакване на едно шумно лято в стил на двадесетте години, с пълни полети на нискотарифни авиокомпании и крайбрежни барове, пълни с щастливи туристи.

Или е изправена пред поредния мрачен ваканционен сезон на ограничения за пътуване, карантинни правила и заключена индустрия за развлечения.

След няколко седмици ще разберем коя ще бъде тя, но политическите решения, които ще оформят резултата, вече се вземат.

Един голям въпрос е дали държавите-членки на ЕС ще се задоволят да оставят процеса на вземане на решения на Европейската комисия в Брюксел - която е объркала програмата за закупуване на ваксини - или просто ще вземат нещата в свои ръце.

Например Гърция вече е сключила сделка за посрещане на туристи от Израел, ако имат ваксинационен паспорт.

А Кипър заяви, че ще приема британски туристи от 1 май , стига да са получили по две дози от всяка ваксина, одобрена от Европейската агенция по лекарствата (EMA).

Генералният директор на Кипърската асоциация на хотелите Филокипрос Русонидес заяви пред Би Би Си: "Наистина сме доволни от това развитие. Ще бъде наистина ефективно и много добре за авиокомпаниите да планират полетите си. Кипър традиционно е много популярна дестинация за британски туристи. "

Заложени са работни места в туризма

Тук не става въпрос само за това дали богатите северноевропейци ще се насладят на бира или сладолед на плажа.

Туризмът е голям бизнес, който осигурява 27 милиона работни места в Европа и генерира около 10% от БВП на ЕС, ако вземете предвид останалите сектори, които зависят от него.

Икономиките на страни като Гърция, Испания и Италия не могат да се възстановят, докато туристическата индустрия не бъде отворена отново.

БВП на Балеарските острови - включително Майорка - е спаднал с 27% миналата година. Ако вторият летен сезон бъде загубен заради COVID-19, последствията ще бъдат катастрофални.

Туристически служител в Майорка определи ситуацията като "неустойчива" и заяви, че ако на туристите не бъде позволено да се върнат, много местни фирми ще изчезнат.

Спасяването на лятото зависи от два общоевропейски проблема: ваксинирането на хората и след това съгласуване на правилата относно това дали правото на пътуване трябва да бъде свързано с вашия ваксинационен статус.

Главният икономист на Банката на Испания Оскар Арсе каза пред испанския вестник „Ел Паис”: "Ако нивата на ваксинация са високи през юни, туристическият сезон ще бъде спасен. Но ако се забавят до края на лятото, икономиката ще пострада много. От тези три месеца радикална несигурност зависят много нещаг. "

Бавно разпространение на ваксината

Засега поне поличбите не са добри.

До края на тази седмица само 4,96% от белгийците и 5,5% от германците са получили поне една доза ваксина.

„Политико” направи изчисление тази седмица, което показва, че ако разпространението на ваксинацията продължи при сегашните темпове, Белгия няма да достигне прага на защита на 70% от населението си до юли 2023 г.

Датата, изчислена за Германия, е септември 2022 г.

Това предполага, че трябва да зададем въпроса за почивките през следващата или по-следващата година - а не за този юли или август.

Сега, разбира се, белгийското и германското правителства - и Европейската комисия - ще твърдят, че ваксинирането ще набира темпове, тъй като доставките се подобряват и се одобряват нови ваксини. И така би трябвало да бъде.

Но това, което показват тези данни, е, че досега програмата за ваксинация в ЕС е била катастрофа. До момента са ваксинирани по-малко от 10% от населението на ЕС срещу 31% във Великобритания и 52% в Израел.

Председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен призна миналия месец, че ЕС не е там, където иска да бъде по отношение на ваксинациите. Но широко се съобщава, че германският финансов министър Олаф Шолц е обобщил нещата по-лаконично, казвайки на среща, че ваксинирането в ЕС е „тотално“ шоу на ужасите.

Бавното разпространение на ваксината е политическо смущение за Европейската комисия, която пое отговорността от отделните държави-членки и след това изостана далеч от други страни като САЩ и Израел.

Не може да бъде допуснат втори провал на паспортите за ваксини, но засега признаците не са обнадеждаващи.

Германският канцлер Ангела Меркел предположи, че техническата работа по въпроса - какъв вид информация трябва да показва паспортът и как може да се събира и съхранява - може да приключи след три месеца.

Но проблемите с паспортите за ваксини са по-скоро политически и етични, отколкото технически.

Меркел заяви, че ЕС няма намерение да пътуват само хора с ваксинални паспорти, добавяйки, че "все още не са взети абсолютно никакви политически решения за това".

Страхове от дискриминация

Някои държави, включително Франция, където до 40% от възрастните могат да откажат ваксинация, изпитват неудобство при създаването на права за тези, които са имали ваксина - права, които не са достъпни за тези, които нямат.

Испания, отчаяна да накара туризма да се задвижи отново, вече заяви, че няма да ограничи правото на влизане на пътници, които са били ваксинирани.

Но ако канцлерът Меркел е права и свободата на движение не е ограничена до онези, които имат паспорт за ваксина, тогава пътниците може да почувстват, че няма смисъл да го носят.

Огромни политически решения се очертават за Европа - свободата на движение е един от основните принципи на ЕС.

Ако тези решения ще помогнат за спасяването на това лято, времето за вземането им вече е малко./Би Би Си