Европа дръпна на Света с две точки след първия ден на Лейвър Къп

Отбор Европа спечели последните два мача от програмата на първия ден на Лейвър Къп и поведе на отбор Свят с 3-1 точки.

Циципас даде тон за отличната вечер за отбор Европа след успеха си над Фриц.

След разменени успехи в първите две срещи (Доминик Тийм надигра Денис Шаповалов, а Джак Сок – Фабио Фонини), Стефанос Циципас пречупи Тейлър Фриц след 6-2, 1-6, 10-7. Гръцкият талант започна уверено двубоя и не остави шансове на американския си съперник, който обаче отвърна на предизвикателството с убедително представяне във втората част. Стигна се до решителен дълъг гейм до 10 точки, в който Циципас в крайна сметка върна преднината на отбор Европа. Любопитното е, че и първият успех на европейците дойде след тайбрек, когато Доминик Тийм сломи съпротивата на Денис Шаповалов след 13-11. В последния мач от вечерта и първи от програмата при двойките в Женева, местният любимец Роджър Федерер и Александър Зверев изковаха успеха над Шаповалов и Сок след 6-3, 7-5. Швейцарско-германският тандем стигна до победата, отразявайки 15 от 16 възможности за пробив (шест от които на втори сервис), открили се пред канадско-американската двойка. „Всички ние професионални тенисисти пътуваме непрекъснато 10, 11 месеца в годината“, сподели Федерер пред родната публика. „Няма нищо по-хубаво от това да играеш у дома, това бе специална вечер за мен“. Зверев изпитваше затруднения, но заяви след края на мача, че е получил страхотна подкрепа от Федерер и Рафаел Надал. „Разполагах с двама чудесни треньори – един на корта и един отстрани, които ме наставляваха всяка точка. Беше идеално. Можех спокойно да се изключа за момент, докато те ми казваха какво да правя. Те са двамата най-велики тенисисти за всички времена и ще ги слушам по всяко време“, коментира германецът.

Федерер и Зверев се пребориха с Шаповалов и Сок, за да дадат добър аванс на отбор Европа преди втория ден на Лейвър Къп.

Днес предстоят нови четири мача от програмата на Лейвър Къп 2019 – три на сингъл и един на двойки. Зверев открива срещу Джон Иснър от 14:00 часа, а после на корта излиза Роджър Федерер, чийто съперник е Ник Кирьос. Във вечерната сесия Рафаел Надал се изправя срещу Милош Раонич, а в двубоя на двойки испанецът ще си партнира с Циципас срещу тандема на Кирьос и Сок. /БГНЕС