Европа изгради рекорден аванс срещу САЩ на Райдър Къп

Виктор Ховланд и Лудвиг Аберг нанесоха унизителна загуба на Скоти Шефлър и Брукс Кепка, а Тим Европа изгради рекордна преднина пред отбора на САЩ след края на сутрешните мачове от формата форсъмс (в който двама голфъри от един отбор играят с една топка и редуват ударите си) в 44-то издание на отборната надпревара по голф Райдър Къп, която се провежда тази година в италианската столица Рим.


Воденият от Люк Доналд отбор водеше с пет точки след края на откриващия ден на игрище Марко Симоне Голф Клъб - Европа взе и четирите двубоя на форсъмс, като бе пред американците и в края на петъчния ден на форболс (в който двама голфъри от един отбор играят със собствена топка), а тази сутрин продължи да контролира събитията, спечелвайки още една сесия за разгромен аванс от 9.5-2.5.

Ховланд и Аберг сразиха американското дуо с 9 и 7 - най-голямата разлика за победа в който и да е мач с 18 дупки в историята на Райдър Къп. Резултат, който разплака световния номер 1 Шефлър. Макс Хома и Брайън Харман записаха първа пълна точка за САЩ, след като надвиха тандема Шейн Лаури и Сеп Страка, преди Рори Макилрой и партньорът му Томи Флийтууд да се справят с Джъстин Томас и Джордан Спийт. Шампионът на Мастърс Джон Рам и Тайрел Хатън пропиляха преднина от три дупки пред дуото Патрик Кантли и Ксандър Шофел, но съумяха да победят американския тандем, за да гарантират на Доналд и компания повече от солиден аванс от седем точки преди мачовете от форболс следобед.

Преднината на Европа изравнява най-голямата след три сесии в историята на турнира, като тимът се нуждае от още пет точки, за да си върне трофея от Райдър Къп, докато американците са на път да удължат серията си от загуби на европейска земя. /БГНЕС