Европа напредва с ваксинациите, животът постепенно се завръща

Във Великобритания почти 70% от възрастното население вече е получило първата си ваксина срещу коронавирус. Над 37% са напълно имунизирани. В кралството се отварят кина и музеи, с изключение на Северна Ирландия. Пъбовете, ресторантите и кафенетата ще могат да обслужват посетителите не само на терасите, но и на закрито.

В същото време санитарните власти са загрижени за разпространението на индийския щам на коронавируса, съобщава „Евронюз“.

„Досега сме установили малко над 1300 случая на индийския вариант. В някои части на страната той става доминиращ, например в Болтън. Според Оксфордския университет и бих искал да подчертая, че това са резултатите от лабораторни изследвания, а не от клинични изпитвания и така тези данни ни дават известна степен на увереност, че ваксините действат и срещу индийския щам", заяви британският министър на здравеопазването Мат Ханкок.

В Испания бяха отменени ограничителни мерки в редица региони. Много жители прекараха изминалия уикенд на морето. На плажовете са отворени кафенета и ресторанти, които се посещават с нетърпение от клиентите.

„Вече смятаме, че постепенно се връщаме към нормалния живот, но разбираме, че вирусът все още циркулира. Много хора умряха и като цяло са се случиха много неприятни неща. Затова трябва да бъдем много внимателни ", сподели Франсиска Мунос, турист.

Собствениците и служителите на ресторанти са щастливи да се върнат на работа.

"Уикендът беше страхотен. Имахме запазени всички места. Изглежда, че животът се завръща", каза Ангел Прието, служител в ресторант.

В Чехия, след почти шест месеца принудителна почивка, от понеделник се отвориха тераси на кафенета и ресторанти. В този случай посетителите трябва да са готови да представят отрицателен резултат от теста за коронавирус или сертификат за пълна ваксинация. Контролът за спазване на санитарните мерки за безопасност в заведенията за обществено хранене ще се извършва от полицията. Фитнес центровете и спортните зали също отварят врати в страната. Що се отнася до културните събития, те вече имат право да се провеждат на открито. /БГНЕС