Европа ни дава 14 млн. евро за справяне с чумата

2,9 млн. евро ни отпуска Европа за дезинфекция, дезинсекция и дератизации. Сумата ще бъде получена в рамките на 7 дни. Това е договорила земеделският министър Десислава Танева, която по-рано днес се срещна с еврокомисаря по здравеопазване и безопасност на храните Витянис Андрюкайтис.

Информацията съобщи на извънреден брифинг зам.-министърът на земеделието доц. Янко Иванов, предаде репортер на БГНЕС.

В рамките на 30 дни държавата ни ще получи още 11 млн. евро, които ще отидат за изплащане на обезщетенията на стопаните, чиито регистрирани прасета бяха евтаназирани.

Иванов поясни, че това са само част от сумите, които страната ни ще поиска от ЕК. Зам.-министърът добави още, че стопаните на нерегистрирани прасета, отглеждани в т.нар. „заден двор“ не подлежат на обезщетение по закон, но ще получат, обещаната от премиера Бойко Борисов помощ в размер на 300 лв. на стопанство, за да почистят и дезинфекцират дворовете си. Иванов отговори на обвиненията, които БСП отправиха към държавата в провела се по-рано днес пресконференция. Едно от тях беше, че не се използва целият наличен ресурс от ветеринарни лекари и на места липсва такова обслужване. „Това не е истина. Ние имаме 1100 ветеринарни лекари, които практикуват частно. БАБХ има договор с тях. Ние имаме във всяка една точка ветеринарномедицинско обслужване. Друг е въпросът дали стопаните се обръщат към тях, дали имат сключени договори“, опроверга думите на Нинова, зам.-министърът и подчерта, че извънредният брифинг не е в отговор на пресконференцията на левицата. Янко Иванов коментира като нормален пика на Африканската чума именно в този сезон и това се дължи на факта, че в момента има активна селскостопанска дейност, гората е пълна с диви прасета. „Изобилието от диви прасета в комбинация със свинекомплекси и лични стопанства без никаква биосигурност е предпоставка за разпространение на заразите. Ние предприемаме необходимите мерки – те не се наша приумица, те са в правилника Световната организация за животните“, заяви Янко Иванов. Той изрази притеснение от факта, че темата с Африканската чума се политизира. „Той засяга националната икономика и сигурност и тук политически заигравки не бива да има“, заяви зам.-министърът.

Иванов каза, че това, с което ще продължат в борбата с чумата е да ликвидират източника на заразата. Според него това са болните животни и местата, където те са били в контакт. Зам.-министърът каза, че мерките в това отношение са загробване и дезинфекциране и те важат както за свинекомплексите, така и за частните стопанства. „Другата стъпка е да направим така, че да не излагаме на риск здравите и незаразени територии на риск от заразяване. Това са всички онези ограничителни мерки по отношение на придвижването на животни и продукти от свине от заразените райони към здравите“, посочи той и добави, че третата мярка ще бъде изкореняване на болестта, но това ще се случи когато инфекцията бъде локализирана. Иванов подчерта, че борбата с болестта ще е дълга и трудна и изисква в нея да се включат различни институции и жителите. Попитан дали сме отстранили забележките, за които страната ни беше порицана от еврокомисаря по здравеопазване и безопасност на храните Витянис Андрюкайтис, а именно, че държавата не е реагирала адекватно на създалата си ситуация, зам.-министърът призна, че сме допуснали пропуски. „Не отричаме, че имаме пропуски. В последните 2-3 години не успяхме да редуцираме популацията на дивите животни. Нормалният годишен отстрел възлиза на 40-60% от популацията, а при такива ситуации се препоръчва дори да се стигне до 80% и повече. В застрашените райони трябва да се достигне един коефициент от 0.3% на кв.км. Ние не можахме да го достигнем. Това няма как да го отречем“, заяви той и добави, че това е работа на ловците. Иванов уточни,че ловът на диви свине е хоби за тях, а не задължение, затова сега държавата е решила да им дава поощрение за всеки намерен труп открит в гората и отстрел на свиня. „Другият пункт, в който не успяхме са животните, които се отглеждат в тип „заден двор“. Те не са регистрирани и създават проблеми“, добави още той. На въпрос на БГНЕС каква е актуалната обстановка към момента в страната Александра Митева от БАБХ, посочи че 30 са огнищата на заразата в страната тип домашна свиня. „6 от тях са в индустриални свинекомплекси. Общо засегнатите региони са 10. Продължават мерките по хуманното умъртвяване на последните огнища в индустриалните ферми във Велико Търново и Силистра. В другите райони продължава извършването на лабораторния контрол, както и дезинфекции и почистване в обектите. По отношение на дивите свине имаме 27-28 случая“, уточни Митева и добави, че заразата върлува на три континента – Африка, Азия и Европа. Утре, на кръгла маса в Стара Загора ще бъдат обсъдени промените в Стратегията за ограничаване и ликвидиране на заразата. /БГНЕС