Европа поразена от смъртоносни наводнения, 42 са жертвите в Германия

Десетки загинали до момента в наводнения, засегнали няколко европейски държави, срутили домове и помели коли.

Повечето от загиналите са потвърдени в Германия. Тела на жертви са открити в различни населени места на федералните провинции Северен Рейн-Вестфалия и Рейнланд-Пфалц. Както съобщава канал n-tv, около 70 души са ранени. Десетки хора се считат за изчезнали. В град Хаген стихиите разрушиха няколко моста.

Швейцария и Белгия също са силно засегнати от обилни дъждове, съобщава „Метро“.

Усилията да се помогне на хората в Германия са затруднени, тъй като телефонните и интернет връзки бяха прекъснати в част от региона, югозападно от Кьолн. Полицията в западния град Кобленц съобщи, че четирима души са загинали в окръг Арвайлер, а около 50 са хванати в капана на покривите на къщите си. Властите в западногерманския окръг Ойскирхен съобщиха, че там са съобщени осем смъртни случая. Шест къщи се срутиха за една нощ в село Шулд, във вулканичен район на хълмове и малки долини югозападно от Кьолн, а много хора бяха съобщени за изчезнали.

Размерът на щетите все още не е ясен, след като много села бяха отрязани от наводнени водоеми и свлачища, които направиха пътищата непроходими.

Видеоклипове, публикувани в социалните медии, показват, че коли се носят по улиците и къщи частично се срутват.

Властите обявиха извънредна ситуация в региона след дни на проливен дъжд, който засегна големи части от Западна и Централна Германия, както и съседните страни.

Полицията съобщи, че четирима души са загинали при отделни инциденти след наводняване на мазета в Кьолн, Камен и Вупертал, където властите предупредиха, че може да се скъса дигата на язовир. Властите в окръг Рейн-Зиг, южно от Кьолн, разпоредиха евакуацията на няколко села под язовира Щайнбахтал на фона на опасенията за язовира.

Пожарникар се удави в сряда по време на спасителни работи в град Алтена в западната част, а друг пострада по време на спасителни операции в електроцентрала.

Един мъж е изчезнал в източния град Йохщад, след като е изчезнал, докато се е опитвал да защити имуществото си от надигащите се води, съобщиха властите.

Железопътните връзки бяха преустановени в големи части на Северен Рейн-Вестфалия, най-населената провинция в Германия.

Германската метеорологична служба (DWD) прогнозира, че валежите ще намалеят днес.

Неумолимият дъжд през нощта влоши условията в Източна Белгия, където беше съобщено, че един човек се е удавил, а най-малко един друг е изчезнал. В някои градове нивата на водата се покачват до безпрецедентни нива и центровете им се превръщат в буйни реки. Основните магистрали бяха наводнени на юг и на изток, а железопътната власт заяви, че всички услуги са спрени, добавяйки, че „алтернативен транспорт е много малко вероятен“.

В източната част на Ойпен, на германската граница, един мъж е загинал, след като е бил пометен от порой, каза местен управител пред RTBf мрежата.

В Лиеж река Маас може да напусне бреговете си до ранния следобед и да се разлее в сърцето на града. Полицията предупреди жителите да вземат предпазни мерки.

Властите в южния холандски град Валкенбург, близо до германската и белгийската граница, евакуираха дом за грижи и хоспис за една нощ на фона на наводнение, което превърна главната улица на туристическия град в река, съобщиха медиите.

Правителството изпрати 70 военнослужещи в южната провинция Лимбург късно в сряда, за да помогне при транспортирането на евакуираните и пълненето на чували с пясък, докато реките излизат от коритата си. Няма съобщения за наранявания, свързани с наводненията в Нидерландия.

Необичайно интензивен дъжд заля също участък от североизточна Франция тази седмица, като повали дървета и принуди затварянето на десетки пътища. Маршрутът на влака до Люксембург беше нарушен и пожарникарите са евакуирали десетки хора от домове в близост до границата с Люксембург и Германия и в региона Марн, съобщава местната телевизия France Bleu.

Еквивалент на двумесечен дъжд е паднал в някои райони през последните един или два дни, според френската национална метеорологична служба. Службата прогнозира още валежи днес и издава предупреждения за наводнения за 10 региона. /БГНЕС